Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelainen käymäläseura palkitsi vuoden huussiteon – Voittaja löytyi Sambiasta

Käymäläseura Huussi ry:n vuoden huussiteko -palkinto eli Kultainen talikko on myönnetty Sambiaan neljälle organisaatiolle.

Kultainen talikko myönnetään vuosittain ansioituneelle kuivakäymälöiden käytön edistäjille.

Palkinto jaettiin maailman käymäläpäivänä torstaina etäyhteyden välityksellä.

Perusteluiden mukaan Green Living Movement (GLM), Network for Environmental Concerns and Solutions (NECOS), Livingstone Green Iniative (LGI) ja Ukadzipalile Integrated Project (UIP) ovat tehneet vuosia väsymätöntä työtä sanitaation parantamiseksi Sambiassa.

Käymälöitä on tähän mennessä Sambiassa rakennettu lähes 800, joista osa on kotitalouksien käymälöitä ja osa yhteisöjen käymälöitä, esimerkiksi kouluilla ja keskeisillä paikoilla. Suurimmat käymälät ovat 28 säiliöisiä koulun käymälöitä, joita käyttää tuhannet koululaiset päivittäin. Koulusanitaation parantaminen onkin yksi hankkeiden keskeinen tavoite. Myös noin 20 kaivoa ja vesikioskia sekä satoja käsienpesupisteitä on tehty. Kumppanit ovat tehneet myös paljon työtä Sambian hallinnon ja muiden sidosryhmien lobbaamisessa ja Sambiassa onkin viime vuosina herätty sanitaation tärkeydestä ja myös hallituksella ja sen kumppaneilla on isoja sanitaatio-ohjelmia meneillään.

Tällä hetkellä perussanitaation piirissä on vain 26 prosenttia väestöstä.

Jotta toiminta olisi kestävää, hankkeet haluavat paremman sanitaation lisäksi tarjota ihmisille työtä ja elinkeinoa.

– Hankkeissa on perustettu useita pienyrityksiä ja toimintaryhmiä, jotka vastaavat esimerkiksi rakentamisesta, käymälöiden tyhjentämisestä tai käymälätuotosten keräämisestä niiltä, jotka eivät sitä itse voi käyttää esimerkiksi tilan puutteen vuoksi. Puutarhojen tuotteiden myynnillä on saatu esimerkiksi maksettua kymmenien koululaisten koulumaksut, joka voi olla ihan ratkaiseva tekijä juuri tämän lapsen elämässä, kertoo Sari Huuhtanen Käymäläseura Huussi ry:stä tiedotteessa.

Sambiassa on tänä vuonna tuotteistettu käymälätuotoksia virallisiksi lannotteiksi. Huussilla on käynnistynyt prosessi, jossa saadaan ensimmäistä kertaa viralliset lannoitevalmistestatukset sekä nestemäiselle että kiinteälle lannoitteelle.

Tuotanto on juuri alkamassa ja Huussin toiveissa on, että alkuvuodesta ensimmäiset viralliset tuotteet olisivat jo myynnissä.

– Tämä on iso askel siihen, että käymälöistä voikin itse asiassa tulla lannoitetehtaita ja sitä kautta ihmiset saavat paitsi paremman ja puhtaamman terveyden, mutta myös toimeentuloa ja samalla toteutuu ravinnekierto ja kestävän kehityksen tavoitteet, Huuhtanen sanoo tiedotteessa.