Teatteriarvio | TTT-klubin Idiootit ympärilläni on taidolla tehtyä musiikkiviihdettä

Teatteriarvio: Ruotsalaisen Thomas Eriksonin kirja Idiootit ympärilläni on saavuttanut jättisuosion jo 35 maassa. TTT-klubin lahjakas työryhmä on koonnut siitä hauskan laulunäytelmän.

Thomas Eriksonin kirja on paitsi saanut suuren suosion myös saanut paljon kritiikkiä. Mies, jolla ei ole alan koulutusta – ura postissa ja myyntihenkilöiden koulutuksessa – on kirjoittanut ”tietokirjan”.

Kirjassaan hän jakaa ihmiset neljään eri tyyppiin: punaisiin, keltaisiin, sinisiin ja vihreihin. Punaiset ovat hallitsevia johtajatyyppejä, voimakkaita, keltaiset ulospäin suuntautuneita innostajia ja innostujia, vihreät perinteitä kunnioittavia perässähiihtäjiä, siniset pohdiskelevia, päättämättömiä – heitä jotka lukevat ohjeet aina kahteen kertaan.

Luonnetyypittelyillä Erikson on on saanut liikkeelle myös erilaiset työyhteisö- ja muut kouluttajat, jotka ovat hyötyneet kirjan suosiosta.

Temperamenttioppi ei sinänsä ole uutta – muun muassa Rudolf Steinerin jaoittelemat sangviinikko, koleerikko, melankolikko ja flegmaatikko ovat olleet koulujen opetuksessa työkaluina pitkään.

TTT:n johtaja Otso Kauton mielestä teatterin tulee seurata ajan ilmiöitä ja Eriksonin kirjasta tehtiin näytelmä. Tehtävään löytyi oivallinen työryhmä: teatterin dramaturgi Juho Gröndahl ja näyttelijä-laulaja-muusikot Hiski Grönstrand, Laura Hänninen, Juha-Matti Koskela ja Maiju Saarinen. He tekivät käsikirjoituksen, Juho Gröndahl ja työryhmä ohjasi ja näyttelijät sävelsivät.

Idiootit ympärilläni on uudenlaista teatteria - musiikkiviihdettä, stand uppia ja leikkimielistä koulutusta. Konsepti toimii erinomaisesti ja TTT-klubin lavalla nähdään hämmästyttävän monipuolista näyttelijäntyötä. Shokeeravana herkkupalana kakussa on Juha-Matti Koskelan esittämä varovaisen sinisen humalakohtaus missä ihminen viinan voimalla muuttuu täydelliseksi vastakohdakseen.

Erityisen nautittavan esityksestä tekee ryhmän huikea laulu- ja soittotaito. He hallitsevat suvereenisti lukuisia soittimia, ja itse sävellelletty musiikki on saanut mausteikseen niin Wagneria kuin Griegiä.

Lahjakkaan työryhmän lisäksi mukana on Kyösti Kallio taitavalla valo- ja äänisuunnittelullaan. Esitys sopii erityisen hyvin työporukoiden pikkujouluihin, iditoottejahan ympäriltä usein löytyy.

Idiootit ympärilläni

Alkuperäisteos Thomas Erikson

Käsikirjoitus ja esityskonsepti Juho Gröndahl, Hiski Grönstrand, Laura Hänninen, Juha-Matti Koskela, Maiju Saarinen

Ohjaus Juho Gröndahl ja työryhmä

Musiikin sävellys Hiski Grönstrand, Laura Hänninen, Juha-Matti Koskela, Maiju Saarinen

Valosuunnittelu ja videoiden kuvaus Kyösti Kallio

Videoiden editointi ja jälkikäsittely Juha-Matti Koskela

Äänisuunnittelu Juho Gröndahl, Kyösti Kallio ja työryhmä

Valojen, äänten ja videoiden ajo, livemiksaus Pasi Ristolainen

Maskeeraus ja kampaukset Sari Rautio, Tytti Virjo

Näyttämöllä Hiski Grönstrand, Laura Hänninen, Juha-Matti Koskela, Maiju Saarinen

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut