Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teatteriarvio | TTT-klubin Idiootit ympärilläni on taidolla tehtyä musiikkiviihdettä

Teatteriarvio: Ruotsalaisen Thomas Eriksonin kirja Idiootit ympärilläni on saavuttanut jättisuosion jo 35 maassa. TTT-klubin lahjakas työryhmä on koonnut siitä hauskan laulunäytelmän.

Thomas Eriksonin kirja on paitsi saanut suuren suosion myös saanut paljon kritiikkiä. Mies, jolla ei ole alan koulutusta – ura postissa ja myyntihenkilöiden koulutuksessa – on kirjoittanut ”tietokirjan”.

Kirjassaan hän jakaa ihmiset neljään eri tyyppiin: punaisiin, keltaisiin, sinisiin ja vihreihin. Punaiset ovat hallitsevia johtajatyyppejä, voimakkaita, keltaiset ulospäin suuntautuneita innostajia ja innostujia, vihreät perinteitä kunnioittavia perässähiihtäjiä, siniset pohdiskelevia, päättämättömiä – heitä jotka lukevat ohjeet aina kahteen kertaan.

Luonnetyypittelyillä Erikson on on saanut liikkeelle myös erilaiset työyhteisö- ja muut kouluttajat, jotka ovat hyötyneet kirjan suosiosta.

Temperamenttioppi ei sinänsä ole uutta – muun muassa Rudolf Steinerin jaoittelemat sangviinikko, koleerikko, melankolikko ja flegmaatikko ovat olleet koulujen opetuksessa työkaluina pitkään.

TTT:n johtaja Otso Kauton mielestä teatterin tulee seurata ajan ilmiöitä ja Eriksonin kirjasta tehtiin näytelmä. Tehtävään löytyi oivallinen työryhmä: teatterin dramaturgi Juho Gröndahl ja näyttelijä-laulaja-muusikot Hiski Grönstrand, Laura Hänninen, Juha-Matti Koskela ja Maiju Saarinen. He tekivät käsikirjoituksen, Juho Gröndahl ja työryhmä ohjasi ja näyttelijät sävelsivät.

Idiootit ympärilläni on uudenlaista teatteria - musiikkiviihdettä, stand uppia ja leikkimielistä koulutusta. Konsepti toimii erinomaisesti ja TTT-klubin lavalla nähdään hämmästyttävän monipuolista näyttelijäntyötä. Shokeeravana herkkupalana kakussa on Juha-Matti Koskelan esittämä varovaisen sinisen humalakohtaus missä ihminen viinan voimalla muuttuu täydelliseksi vastakohdakseen.

Erityisen nautittavan esityksestä tekee ryhmän huikea laulu- ja soittotaito. He hallitsevat suvereenisti lukuisia soittimia, ja itse sävellelletty musiikki on saanut mausteikseen niin Wagneria kuin Griegiä.

Lahjakkaan työryhmän lisäksi mukana on Kyösti Kallio taitavalla valo- ja äänisuunnittelullaan. Esitys sopii erityisen hyvin työporukoiden pikkujouluihin, iditoottejahan ympäriltä usein löytyy.