”Demarien olisi vaikea korvata Lyly” – Näillä korteilla pelataan nyt pormestaripeliä

Näkökulma: Politiikan asiantuntijan mukaan pormestarin valitseminen suoralla kansanvaalilla ei ole edelleenkään huono ajatus.

Pertti Timosen mukaan kokoomuksessa olisi tilaus Kalervo Kummolan ehdokkuudelle. Petteri Mäkinen
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Pertti, Tampereen isojen puolueiden osalta pormestaripeli käynnistyi keskiviikkona, kun Olli-Poika Parviainen kertoi Tamperelaisessa ja torstaina Jaakko Stenhäll Aamulehdessä lähtevänsä mukaan pormestarikisaan. Minkälainen kaksikko viivalle asteli?

– Parviainen toimi hyvin apulaispormestarina, valtiosihteerillä pitäisi olla hyvät suhteet valtiovaltaan, eikä hän ole kansanedustajakaan. Varteenotettava vaihtoehto, siis. Jaakko Stenhäll olisi paikalla selvästi enemmän kuntapoliitikko.

Pelin avaimet ovat kuitenkin edelleen Lauri Lylyllä. Annatko nyökkäyksen psykologisen silmäni huomiolle, jonka mukaan Lyly tuntuisi ainakin tällä hetkellä viihtyvän hommassaan hyvin?

– Sanon vain, että Lylyn kausi on sujunut hyvin ja lähtökohdat jatkamiselle olisivat hyvät.

Jos Lyly puistelee päätään tammikuussa, niin minkälaisen ongelman hän demareille aiheuttaa?

– Demarien olisi vaikea korvata Lyly. Valtuustoryhmästä olisi nyt vaikea nousta pormestariehdokkaaksi, kun ihmiset eivät tunnu tulevan toimeen keskenään. Sitten katse kääntyy kansanedustajiin. Tarjolla olisivat kokeneet Jukka Gustafsson ja Pia Viitanen. Tampereelle ehdolle asettuva Ilmari Nurminen tulisi tulenaran tilanteen ulkopuolelta ja olisi sitä kautta hyvä vaihtoehto.

Löydätkö kokoomuksen kädestä valttikortteja?

– Ikonen on ollut pormestarina, mutta hän on ministeriputkessa. Sen jälkeen on todella vaikeaa. Talossa ei tunnu olevan isäntää tai emäntää. Nyt olisi Kummolalle tilaus...

Demarit, kokoomus ja vihreät olivat Tampereella vuoden 2017 kuntavaaleissa kahden prosenttiyksikön sisällä. Voiko viime vaalien 6 prosentin puolue, mutta gallupeissa nouseva perussuomalaiset nousta Tampereelle niiden joukkoon?

– Kuntavaalit eivät ole perinteisesti olleet hyviä persuille. Nyt myös korona voi vaikuttaa äänestysaktiivisuuteen, mikä ei myöskään puhu heidän menestyksensä puolesta.

Entäs muut?

– Varsinkin pienissä puolueissa pormestariehdokkuus on monesti kampanja-avaus eduskuntavaaleihin, kun pormestariksi ei ole realistisia mahdollisuuksia. Tämä sekoittaa äänestäjiä. Vaalien erottaminen ja pormestarin ratkaiseminen suoralla kansanvaalilla ei olisi edelleenkään huono ajatus.

Uskottavan ja hyvän pormestariehdokkaan merkitys on kuitenkin kaikille puolueille todella suuri?

– Jos sote-uudistus menee läpi, on tosin pormestarin roolikin valinkauhassa. Kun iso osa kaupungin resursseista menee soten mukana maakunnille, niin onko homma enää kiinnostava? Myös pormestarin ja tulevan maakuntajohtajan suhde on tulevaisuudessa mielenkiintoinen.

Pertti Timonen

Kaupunkilehti Tamperelaisen politiikan asiantuntija

valtio-opin dosentti Tampereen yliopistossa Politiikan tutkimuksen oppialalla

yhteiskuntatieteiden tohtori

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut