Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Muutto Lempäälä-taloon alkoi, katso kuvat – "Ajatuksena on, että tässä voi olla yhtenä päivänä rakennusvalvonta, toisena sähkölaitos"

Naapurit: Uuden rakennuksen ideana on, että kaikki sopii yhteen.

Bussiterminaalista noustaan Lukutoukanraittia ylös. Istutusten keskellä mutkitellen, toukan tavoin kulkeva raitti johtaa uudelle Lempäälä-talolle, joka on ensimmäinen osa Lempäälän uudistettavaa keskustaa.

Lempäälä-talo valmistui lokakuun lopulla ja tilojen kalustaminen ja sisustaminen sekä muutot ovat alkaneet. Hankejohtaja Lari Laakso kertoo, että alue nojautuu voimakkaasti vieressä kulkevaan rautatiehen, mutta ajatuksena on, että paikalle pääsee kaikilla kulkuvälineillä.

– Meillä on autohalli, jossa on 301 autopaikkaa, joista 150 on sähköautopaikkoja. Lisäksi meillä on satoja pyörätelineitä, Laakso kertoo.

Lempäälä-talon pääovesta astutaan palveluaulaan, jossa on asiakaspalvelu, lehtilukusali ja asiakaspäätteitä.

– Ajatuksena on, että tässä voi olla yhtenä päivänä rakennusvalvonta, toisena sähkölaitos, Laakso kuvailee.

Kunnan omien toimintojen lisäksi taloon muuttavat tytäryhtiöt.

– Kaikki palvelut saa täältä. Tänne tulee myös verottajan ja Kelan palvelut ja postiautomaatti.

Palveluaulan viereisellä palvelukäytävällä on muun muassa eri kokoisia neuvotteluhuoneita, joita kuka tahansa voi varata omaan käyttöön.

Modernius ja muuntojoustavuus ovat keskeisiä ajatuksia.

– Kaikki kalusteet ovat siirrettäviä ja sopivat yhteen. Valaisimet on räätälöity tänne ja niissä on pikakiinnitys, joten paikkaa voi vaihtaa nopeasti, Laakso kertoo.

Ulkoa päin näyttää siltä, että Lempäälä-talo olisi kaksi erillistä rakennusta. Niiden välissä kulkee Telkäntaival, joka on lämmitetty kevyen liikenteen väylä.

Radan yli kulkee Telkäntaipaleen silta. Kirjaston pääovi on vastapäätä Telkäntaipaleen siltaa. Pääoven vieressä olevan etätyötilan lasi-ikkunat voi avata, jolloin tila jatkuu Osmo Rauhalan Taivas on suuri kirjasto -veistoksen ja kioskin luo. Interaktiiviseen veistokseen voi kuka tahansa puhaltaa äänen aikaansaamiseksi. Interaktiivinen on myös Paula Salmelan Tarkalla korvalla -pronssiveistos. .

Laakso kertoo, että kuntalaisia ja kunnan työntekijöitä on osallistettu suunnitteluprosessiin. Työntekijät ovat esimerkiksi päässeet nimeämään kokoushuoneita ja valitsemaan kuvia seinille. Kuntalaiset ovat osallistuneet muun muassa laattojen värivalintoihin.

Lempäälä-taloon muuttavat myös seurakunta, terveyskioski, perhetupa ja Ideakeskus.

– 170 henkilöä siirtyy näihin tiloihin.

Lempäälä-talon myötä radan toisella puolella kaksi taloa jää kokonaan ja kaksi osittain tyhjilleen. Aluetta aletaan kaavoittaa uudelleen. Suojellut rakennukset eli Manttaalitalo, mylly ja asema jäävät, mutta muut puretaan.

– Rakennukset ovat käyttöikänsä päässä. Tarkoitus on rakentaa koko keskusta uusiksi.