Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lentävää hollantilaista ei nähdäkään Tampereella tammikuussa – yleisörajoitukset tekisivät oopperasta tappiollisen

Tampereen Ooppera on päättänyt siirtää Richard Wagnerin Lentävän hollantilaisen vuoteen 2023. Oopperan ensi-ilta oli määrä olla 29.1.2021

Oopperan talous ja menestys ovat keskeisesti riippuvaisia lipputuloista, ja Tampere-talon tiedotteen mukaan tuotannolliset ja taloudelliset resurssit eivät ole riittävät oopperan tuottamiseen tämänhetkisten yleisörajoitusten takia.

– Lipputulot ovat Tampereen Oopperan tuotannoille merkittävin tulonlähde. Tampereen kaupungin avustuksen lisäksi oopperatoimintamme ei saa muita säännöllisiä avustuksia. Yleisömäärän rajoitukset ovat ymmärrettäviä, mutta näin suuressa tuotannossa lipputulot jäävät riittämättömiksi. Rankasti tappiollisen oopperan tuottaminen ei ole vastuullista toimintaa myöskään 75 vuotta Tampereella toiminutta oopperatraditiota kohtaan, sanoo oopperan vastaava tuottaja, Tampere-talon ohjelmapäällikkö Suvi Leinonen sanoo tiedotteessa.

Täysimittainen Lentävän hollantilaisen oopperatuotanto sisältäisi vuodenvaihteessa käynnistyvän harjoituskauden Tampere-talossa sekä kuusi näytöstä Isossa salissa, jonne mahtuu oopperanäytöksissä 1800 katsojaa. Nykyisten yleisörajoitusten takia salin enimmäiskapasiteetti on laskettu 800:aan.

– Emme tee siirtopäätöstä kevyin perustein. Oopperahanke on suuri, ja olemme tehneet töitä ja investoineet siihen jo pitkän aikaa. Olemme myös tutkineet mahdollisuuksia toteuttaa ooppera normaalista poikkeavilla tavoilla ja turvallisuuskäytännöillä pandemiaolosuhteissa. Olemme arvioineet tilannetta yhteistyössä terveysviranomaisten kanssa ja voimme olettaa, että harjoituskauden alkaessa tammikuun alussa tautitilanne ei ole vielä merkittävästi parantunut, ja tässä vaiheessa voimme todeta, että tuotannolliset ja taloudelliset resurssit eivät ole riittävät etenemiseen, Leinonen toteaa tiedotteessa.

Täysimittaisen oopperatuotannon sijaan Tampere-talo tuottaa Tampereen Oopperan 75-vuotisjuhlagaalan 29.–30.1.2021. Gaalaliput tulevat myyntiin marraskuussa. Vuoden 2022 oopperatuotanto julkaistaan ja liput tulevat myyntiin alkuvuodesta 2021.

Lentävään hollantilaiseen jo ostetut liput käyvät sellaisenaan uuteen ajankohtaan.