Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leikkipuistojen pudotuspeli Tampereella jatkuu – tulevina vuosina lähtee yli 30 leikkipaikkaa

Lapset: Tampereen kaupunki karsii tulevien kymmenen vuoden aikana 34 leikkipaikkaa.

Tampereen kaupunki karsii tulevien vuosien aikana leikkipaikkojen määrää. Tällä hetkellä leikkipaikkoja on 219. Poistettaviksi merkittyjä leikkipaikkoja on 34.

Tampereen kaupungin vs. suunnittelupäällikkö Timo Koski sanoo, että Tampereen leikkipaikkaverkosto on tiheä. Kun vuosien 2021–2030 leikkipaikkaohjelmaa suunniteltiin, Tampereen leikkipuistojen määrää verrattiin muihin suuriin kaupunkeihin. Vain Lahdessa on asukaslukuun suhteutettuna enemmän leikkipuistoja kuin Tampereella. Kosken mukaan ohjelmakauden lopussa, kun leikkipaikkoja on karsittu, Tampere on silti keskiarvon yläpuolella.

Leikkipaikkoja ei kuitenkaan voi tarkastella pelkästään määrän perusteella. Koski sanoo, että leikkipaikkojen karsimiseen vaikuttaa useampi tekijä. Kosken mukaan poistoehdotusten kriteeristö on yhtenäinen koko kaupungissa.

– Katsottiin, onko lähelä leikkipaikkapalvelua ja jos ei ole, niin ei ole esitetty poistoa. Tavoitteena on se, että kun poistoja tehdään, niin olisi kunnossa oleva palvelu lähellä, joka korvaa sen poistetun puiston, Koski sanoo.

Yksi kriteeri on ollut myös laatu ja käyttöaste.

– Meillä on myös niin sanottuja metsäleikkipuistoja, joissa on perusvälineistö: keinu, keinueläin ja hiekkalaatikko. Tällaisia paikkoja, joissa ei ole käyttöä tai mahdollisuutta kehittää sitä paremmaksi, Koski kertoo.

Yksi tekijä on myös talous. Jokaisen leikkipaikan kunnossapito maksaa vuosittain tietyn summan rahaa. Lisäksi leikkipaikkoja täytyy säännöllisin väliajoin peruskorjata, mikä on huomattavasti kalliimpaa.

– Lautakunta on edellyttänyt meiltä kustannustehokkuutta palvelujen tuottamisen suhteen, Koski sanoo.

– Leikkipaikkaohjelmalla pyritään vastaamaan tähän asetettuun tavoitteeseen.

Leikkipaikkaohjelmaa tehtäessä kaupunki kysyi myös asukkailta mielipiteitä.Kyselyyn vastasi noin 600 asukasta. Kyselyn mukaan 96 prosenttia vastaajista oli tyytyväisiä tai suhtautui neutraalisti Tampereen leikkipaikkoihin. Kyselyssä selvisi myös, mitkä ovat tamperelaisten suosikkileikkivälineet. Ykkösiksi nousivat keinut ja kiipeilyverkot.

– Keinut ovat normaali väline ja niitä on joka leikkipaikalla. Köysikiipeilyvälineet ovat erittäin kalliita hankkia ja kunnossapitää. Jokaiseen aluepuistoonkaan ei niitä tule, Koski kertoo.

Tänä talvena kokeillaan myös ensimmäistä kertaa jättää keinut talveksi paikoilleen. Kokemuksia on kysytty Helsingistä, Turusta, Oulusta ja Kuopiosta, joissa keinuistuimet ovat talven paikoillaan.

– Talvet voivat Oulussa ja Kuopiossa olla hyvinkin lumisia ja näiden kaupunkien edustajien mukaan ei ole vakavia onnettomuuksia sattunut.

Talvikunnossapitoa ei Tampereen leikkipuistoihin kuitenkaan tule.

– Toivomme asukkailta malttia ja huomiota siihen, että turvallisuusmääräykset eivät talvella ole kunnossa. Alustat ovat jäässä ja väli keinusta maahan voi olla liian lyhyt. Sama koskee tietysti kaikkia leikkipuiston vlineitä.

Koski uskoo, että jatkossa kaupunki pystyy ”tuottamaan vähintään yhtä laadukasta palvelua kuin tällä hetkellä”.

– Meidän näkemys on, että ei meidän palvelut merkittävästi tule huonontumaan.

Koski muistuttaa, että ohjelmakaudella tulee myös uusia leikkipaikkoja ja vanhoja leikkipaikkoja peruskorjataan. Leikkipaikkoja on ohjelmakauden lopulla 200 kappaletta, nettomuutos on -19 kappaletta vuoden 2021 tasosta.

– Tavoitteena on pitää riittävän hyvä, laadukas ja turvallinen leikkipaikkaverkosto.