Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Laboratorio: Miehet saavat koronatestistä positiivisen tuloksen todennäköisemmin kuin naiset –  "Tilanne voi riistäytyä käsistä muutamissa päivissä"

Positiivinen koronatestitulos on miehillä todennäköisempi kuin naisilla, tiedottaa Laboratorioalan yritys Fimlab.

Kaikista tutkimuksessa käyneistä 42 prosenttia oli miehiä ja silti positiivisista tuloksista yli puolet todettiin heillä.

Heinäkuulta alkavan seurannan mukaan naiset hakeutuvat testattaviksi miehiä aktiivisemmin. Nuorilla 21–30-vuotiailla miehillä positiivinen tutkimustulos oli sen sijaan kaikkein todennäköisin.Yli 60-vuotiaat miehet hakeutuivat testattaviksi harvemmin kuin saman ikäiset naiset, vaikka näillä kahdella ryhmällä positiivinen tutkimustulos oli todennäköisin.

Kaikkein aktiivisimmin testattiin työikäisiä naisia. Heidän osuutensa testatuista oli enimmillään lähes viidenneksen suurempi kuin vastaavan ikäisten miesten.

– Tämä selittynee terveydenhuollon ja opetustoimen henkilöstön runsaalla testaamisella. Runsas testaaminen ei kuitenkaan tuonut esille vastaavassa määrin positiivisia tuloksia, toteaa Fimlabin palvelujohtaja Anu Mustila tiedotteessa.

Lokakuussa Fimlabin toiminta-alueella koettiin koronatilanteen nopea kiihtymisvaihe.

Vielä syyskuun lopussa Fimlabissa todettiin vain noin 10–12 positiivista covid-19-tutkimustulosta päivässä. Lokakuun alussa viiden päivän aikana positiivisten tulosten määrä moninkertaistui lähes 90:een päivässä, kerrotaan Fimlabin tiedotteessa. Yli 60 positiivisen tutkimustuloksen päivävauhti jatkui kaksi viikkoa. Neljässä viikossa tilanne saatiin hallintaan ja saavutettiin syyskuun lopun ilmaantuvuustilanne.

– Voidaan siis sanoa, että infektion leviäminen tapahtui muutamassa päivässä, sammuttaminen kesti ainakin kaksi viikkoa ja jälkisammutustoimet vaativat jopa neljä viikkoa, tiedotteessa sanotaan.

– Parin viikon ajan olimme samalla ilmaantuvuustasolla kuin ennen ilmaantuvuuden äkillistä nousua, kunnes aivan viime päivinä ilmaantuvuus kääntyi taas huolestuttavasti uuteen nousuun. Emme siis voi tuudittautua siihen, että korona on selätetty, vaan on ymmärrettävä, että tilanne voi riistäytyä käsistä muutamissa päivissä, sanoo mikrobiologian erikoisalajohtaja, ylilääkäri Tapio Seiskari tiedotteessa.