Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Juice Leskisen legendaarinen joululaulu innosti näyttelyksi asti – Sika-kortit tulevat nyt Postimuseoon

Postimuseo avaa joulun kynnyksellä ajankohtaisen pienoisnäyttelyn siasta postikorteissa. Näyttelyn pohjalla on Tampereella ja muuallakin Suomessa erittäin legendaariseen asemaan noussut joululaulu: Juice Leskisen (1950–2006) säveltämässä ja sanoittamassa Sika-joululaulussa käydään läpi porsaan elämänkaari kasvatuksesta joulupöytään.

Näyttelyn tiedotteessa huomautetaan, että suomalaisten korttien kuva-aiheet ovat useimmiten varsin kilttejä. Maailmalla sika-aiheisten postikorttien tulkinnat ovat rajumpia.

Sika julkaistiin Leskisen Slam-yhtyeen Kuusessa ollaan -albumilla vuonna 1980. Albumin kansipiirrokset ovat Mauri Kunnaksen käsialaa. Laulun keskeinen riimi, ’Ihminen on sitä mitä hän syö’, on myös väkevä kannanotto nykytapoihimme ja erityisesti joulun ajan yltäkylläisiin syömisiin. Originaalit LP-kannet ovat myös esillä, kuten myös kappale kuunneltavissa.

Keräilijä Pertti Leppänen on valinnut kokoelmistaan Juicen Sika-joululaulun innoittamana esille yhteensä 106 sikapostikorttia Suomesta ja maailmalta.

Sika, Juice ja joulu – sika-aiheisia postikortteja -pienoisnäyttely on esillä museokeskus Vapriikin kokouskäytävällä (toinen kerros) 24.11.2020 – 17.1.2021 välisenä aikana.