Tämä harrastus ei juuri nyt etelässä onnistu – pirkanmaalaiset alppihiihtäjät ajavat Rukalle lumien perässä

Tällainen on arkea Tampereen Slalomseurankin talviharjoittelussa: juniorit lähtevät loma-aikaan harjoittelemaan lumen perässä Rukalle. Jaakko Huhti
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Tampereeltakin löytyy perheitä, jotka viettävät käytännössä kaikki lomansa pohjoisessa Suomessa, jotta perheen jälkikasvu voi täysimääräisesti harjoitella alppihiihtoa.

Tampereen Slalomseuran varapuheenjohtaja Jaakko Huhti sanoo, että lajin parissa puuhailevat ovat tottuneet hakemaan lunta sieltä missä lunta vain on.

– Alppihiihto on ympärivuotinen laji ja harjoitukset pyörivät ympäri vuoden. Kesällä harjoitellaan esimerkiksi rullaluistimilla tekniikkaa ja tasapainoa, Huhti huomauttaa.

On tietysti selvää, että matkustaminen Tampereelta lumen perässä pohjoiseen Suomeen kysyy kukkaroa.

– Kova satsaus se tietenkin on, mutta niinkin se on ettei elämässä mikään ole ilmaista. Asioita pyritään järjestelemään sillä tapaa, että reissuista tulisi mahdollisimman kustannustehokkaita. Pidemmille reissuille järjestellään yhteismajoituksia ja paikan päälle mennään tyypillisesti kimppakyydeillä, Huhti kuvailee käytäntöjä.

On tietenkin selvää sekin, että lumen tuloa Tampereen korkeuksille odotetaan lajipiireissä vähän kuten kuuta nousevaa.

– Kun pakkaset saapuvat ja tykit lähtevät käyntiin – vaikka luonnonlunta ei olisi – Mustavuori avautuu ja sinne lähdetään tietysti samantien harjoittelemaan, Huhti kertoo.

Suomalaismenestys alppihiihdossa on ollut laantumaan päin Kalle Palanderin ja Tanja Poutiaisen aktiiviuran jälkeen.

Jaakko Huhti sanoo, ettei tulevaisuudesta kannata olla kuitenkaan liian huolissaan: potentiaalisia tulevaisuuden tähtiä saattaa löytyä lajin parista Pirkanmaallakin.

– Kun kaikkia ikäluokkia tarkastelee, Ehdottomasti on potentiaalia menestyä jo tällä kaudella ja miksei jatkossakin, Huhti sanoo.

Hän ei halua lähteä mainitsemaan nimiä erikseen tai edes potentiaalisten urheilijoiden määrää. Keskeisenä perusteena on se, että koronatilanteesta johtuen edellinen lajikilpailu on ollut yhdeksän kuukautta sitten.

Tämä ei ole estänyt Slalomseuraa suunnittelemasta toimintaa alkavalle talvelle jo niinkin pitkälle, että yhden kilpailunkin järjestelyt ovat loppusuoralla. Mikäli pakkasta vain tulee, Tampereellakin riittää toimintaa.

– 99-prosenttisella varmuudella Mustavuoren rinteissä nähdään kilpailu tammikuussa 2021. Sitten hiihtokoulutoimintaa järjestetään myös tänäkin vuonna, Huhti kuvailee toimintaa.

Mikä seura?

Tampereen Slalomseura aloitti toimintansa vuonna 1959.

Seuran tarkoituksena on edistää alppihiihdon kilpailullista valmennusta ja toimintaa Pirkanmaalla.

Yhdistys järjestää muun muassa valmennusta, kilpailuja ja kursseja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut