Joulun sääennuste synkisti meteorologinkin – "Ei kai taas neljää kuukautta loputtomalta tuntuvaa marraskuuta?"

Marraskuu näyttää tänäkin vuonna kestävän ainakin jouluun. Kuvituskuva. Riitta Ketola/Arkisto

Minna Harmaala

Valkoisen joulun odottajat saattavat pettyä tänäkin vuonna, selviää Euroopan sääkeskuksen (ECMWF) perjantaina julkaistusta pitkän ajan kuukausiennusteesta. Asiasta kertoo meteorologi Markus Mäntykannas Forecan blogissa.

Mäntykannas kuvaa Euroopan keskuksen pitkän ajan sääennustetta "yksitoikkoisen lohduttomaksi". Nyt etelässä vallitseva tavanomaista lämpimämpi ja synkän harmaa sää näyttää jatkuvan jouluun asti.

Kunnon talvea ei ole ennusteen mukaan näköpiirissä kuin Lapissa, ja sielläkin lumet ovat vaarassa lähiviikkoina sulaa pois.

– Meteorologin mieleen hiipii väistämättä kauhukuva, että tulevasta talvesta on hyvää vauhtia tulossa uusinta edellisestä talvesta. Sateista, lauhaa, umpiharmaata ja vähälumista. Ei kai taas neljää kuukautta loputtomalta tuntuvaa marraskuuta, Mäntykannas kirjoittaa.

"Ei kannata odottaa sinne aivan viimeiseen asti" – suomalaiset lykkäävät loppuvuoden traditiotaan ruuhkauhkasta huolimatta

Kuukausiennuste povaa tavanomaista lämpimämpiä säitä lähes koko kuuden viikon ennustejaksolle.

Vuodenaikaan tyypillisempiin lämpölukemiin päästäisiin sen mukaan vasta joulukuun puolivälissä, ja silloinkin lauha sää saattaa jatkua etelässä.

Jouluviikolla sään lämpöily näyttää jatkuvan, joten mustan joulun todennäköisyys on Markus Mäntykannaksen mukaan melko suuri. Sen sijaan Lapissa saattaa olla hyvinkin lumista.

Mäntykannas huomauttaa blogikirjoituksessa, että pitkän ajan sääennusteet ovat vasta kokeiluasteella eivätkä ne anna kuvaa esimerkiksi yksittäisten päivien säätiloista. Suomen leveysasteilla sään ennustettavuus hänen mukaansa keskimäärin heikkenee yli 5–7 vuorokauden päähän yltävissä ennusteissa.

Mäntykannaksen blogikirjoituksesta kertoi aiemmin MTV Uutiset.

Lyhyen ajan ennusteen mukaan lämpö jatkuu tämän viikon ajan niin, että jopa Lapissa voi olla viisi astetta lämmintä.

Säähän tulee Forecan mukaan kuitenkin tämän viikon lopussa käänne: lämpötila putoaa perjantaina etelässäkin niin, että sateet voivat tulla lumena.

Alkuviikko on sateista, mutta viikonlopuksi sää kirkastunee.

Muokattu 16.11.2020 klo 12.22: Korjattu meteorologin nimi, oikea nimi on Markus Mäntykannas.

Sää vaihtelee Espoon sisällä jopa useita asteita ja tätä hyödynnetään nyt lämmityksessä – Hyperlokaalit sääennusteet kertovat, missä kaukolämpöä tarvitaan

Mikä on sellainen keli, että autossa pitää uuden lain mukaan olla talvirenkaat? Kysyimme poliisilta ja meteorologilta

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut