Poliisin tilastot kertovat: Nuoret ovat Pirkanmaalla yhä väkivaltaisempia – "Polarisaatio tai politikointi ei auta"

Turvallisuus: Kokenut poliisi toivoo rikoksia ennalta ehkäisevän toiminnan kohdistuvan kaikkiin alle 18-vuotiaisiin, ei vain alle 15-vuotiaisiin nuoriin.

Sisä-Suomen poliisin rikosylikomisario Sakari Tuominen toivoo lisää resursseja nuorisorikollisuutta ennalta ehkäisevään toimintaan. Armi Suojanen
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Alle 18-vuotiaiden väkivaltarikollisuus on kasvanut Pirkanmaalla. Asia selviää Sisä-Suomen poliisilaitosten tilastoista viimeisen neljän vuoden ajalta.

Erityisesti kasvussa ovat olleet perusmuotoiset pahoinpitelyt. Vuonna 2018 poliisin järjestelmä kirjasi 194 tapausta, viime vuonna sama lukema oli 257. Myös yhä rajumpi väkivalta on käynyt yleisemmäksi, sanoo Sisä-Suomen poliisin rikosylikomisario Sakari Tuominen.

– Ei puhuta enää siitä, että lyödään nyrkillä tai potkitaan. Motonetistä saa pitkän ja terävän morapuukon 1,50 eurolla, ja sillä saa jo toisesta hengen pois, Tuominen kuvaa.

Myös etnisyys on noussut asiasta puhuttaessa esiin. Siihen rikosylikomisariolla on selkeä näkemys.

– Näissä tapauksissa polarisaatio tai politikointi ei auta. Lähtökohtana on paha olo ja huono henkinen vointi, jota sitten lähdetään purkamaan laittomilla tavoilla. Syrjäytyminen tietysti on nähtävissä keskeisenä motiivina myös.

– Yleensä kyse on siitä, että joko ihminen muuttaa Suomen sisällä paikkakuntaa tai tulee muualta Suomeen, eikä löydä omaa paikkaansa. Siitä alkaa syrjäytyminen ja monilla rikoksien kierre.

Nuorison väkivalta on noussut viime aikoina valtakunnalliseksi puheenaiheeksi. On puhuttu myös jengiytymisestä, jonka Tuominen tunnistaa tietyssä mittakaavassa myös Tampereelta. Viime vuosina poliisi on joutunut reagoimaan jo ennakolta joukkotappeluihin, joita on yritetty järjestää kaupungin keskustassa.

Kokenut poliisi toivoisi nuorisotyöhön lisää resursseja. Ministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi taannoin, että haja-asutusalueille saadaan 30 poliisia lisää Suomessa. Tuominen pitää muutosta hyvänä, mutta sanoo että koko maan mittakaavassa vaikutus on vähän samantapainen kuin yrittäisi maalata heittämällä maalia isolle lattialle.

– Keskeinen muutostarve olisi siinä, että Ankkuri-toiminnan alle saataisiin kaikki alle 18-vuotiaat rikoksentekijät, ei ainoastaan alle 15-vuotiaita kuten tähän asti on ollut käytäntönä. Se on tehokasta toimintaa: nuori kutsutaan huoltajansa kanssa kasvokkain palaveriin, johon tulee paitsi poliisin edustaja, myös sosiaalitoimen edustaja. Palaverissa käydään sitten läpi se, mitä teon seuraukset ovat ja ennen kaikkea se, mitä voi tapahtua jatkossa. Näistä kohtaamisista on nähdäkseni ollut paljon hyviä tuloksia, Tuominen sanoo.

– Tässä toiminnassa on kaikkein olennaisinta on kasvokkain tapahtuva kontakti. Istutaan alas ja vähän analysoidaan porukalla, millaisia erilaisten tekojen seuraukset voivat olla, Tuominen huomauttaa painokkaasti.

Kommentoi

Mainos: Pirkanmaan Osuuskauppa

Kuka olet ilman titteliäsi? Ihmisten työpaikan mallit kertovat

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut