Tamperelaisen Ramin violetti Lada löytyi ja katosi kahdesti – ratkaiseva vihje löytyi Facebookista

Ihmeauto: Murtovarkaasta jäi muistoksi ruuvimeisseli ja hansikkaat.

Rami Virtanen (kuvassa oikealla) on intohimoinen Lada-harrastaja. Tässä matkakuva Venäjältä, jossa seurana violetti Lada ja Aleksander Pankov. Rami Virtasen kokoelma
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Se oli keskiviikko 4. päivä marraskuuta kello 13, kun Tampereella asuva Rami Virtanen huomasi iltavuoroon lähtiessään jotain outoa.

Miehen silmäterä, violetti Lada, oli kadonnut. Virtanen otti yhteyttä poliisiin ja vakuutusyhtiöön asiasta.

Seuraavana päivänä poliisi soitti. Auto oli löytynyt Santalahden Tiporaitilta, keskeltä pelastustietä. Virtanen meni paikalle iltasella tarkistamaan tilanteen.

– Murtautuminen kertoi ammattitekijän työstä. Auto oli saatu liikkeelle virtalukko rikkomalla. Pelkääjän paikalle oli jäänyt ruuvimeisseli ja hanskat. Ne ovat nyt minulla tallessa.

Koska oli jo myöhä, auto jäi niille sijoilleen ja Virtanen ajatteli soittaa sille hinauksen aamulla. Perjantaiaamun tullen paljastui uusi yllätys: auto oli jälleen kadonnut.

– Sitten jälleen ralli päälle. Soittelin eri paikat läpi ja ilmoitin tapahtuneesta Facebookin Tampere-ryhmässä.

Sieltä löytyi lopulta ratkaiseva vihje. Erään kirjoittajan tytär oli kertonut nähneensä violetin Ladan Tipotien terveysaseman pysäköintialueella.

– Siellä se oli edelleen kun menin paikalle. Ei muuta kuin hinausta ja korjausaikaa soittamaan.

Auton katoaminen kaksi kertaa on edelleen mysteeri niin poliisille kuin Virtasellekin. Asioita voi vain olettaa: luonnolliselta vaikuttaisi, että auton kähveltäneelle henkilölle Santalahden maisemat ovat tuttuja tavalla tai toisella. Kaikki muu onkin sitten jokseenkin hämärän peitossa.

– Se tietysti kiinnostaisi, onko Tohlopissa auton ympärillä ollut havaittavissa poikkeavaa liikehdintää tuolloin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Autohan on helposti tunnistettavissa: se on violetti ja sen kyljessä on violetti tähti, Virtanen kertoo.

Lada on niitä automerkkejä, joille kaupunkikeskusteluissa usein nauretaan makeasti. Moni miettii, voiko 1980-luvun ihmeautoa auton kriteereillä arvioidakaan.

Virtaselle auto on sen sijaan totisinta totta: mitä luotettavin kakkosauto.

– Kuulun Lada-kerhoon, ja olen käynyt sen tiimoilta reissuilla esimerkiksi Karjalassa ja Murmanskissa. Pidän autoa muutenkin todella luotettavana.

– Tämän vuosimallia 1986 olevan, pyöreälamppuisen Ladan ostin tonnilla Kalajoelta. Kuten automerkin henkeen kuuluu, siinä ei ole esimerkiksi mitään ohjaustehostimia vaan kääntyminen saadaan aikaiseksi lihasvoimalla. Kun auton pitää hyvässä kunnossa, sen jälleenmyyntiarvo vaan kasvaa, Virtanen kuvailee.

Varaosia löytyy Tampereeltakin. Virtanen kertoo, että Kalkussa sijaitsee Ladoihin erikoistunut autohuolto.

Kadonneen Ladan mysteeri ratkesi

Rami Virtasen Lada varastettiin Tohlopista 3.–4. marraskuuta välisenä yönä.

Ladaan oli tultu sisään sivuikkunan kautta ja auto oli saatu käyntiin peukaloimalla virtalukkoa ruuvimeisselillä. Meisseli ja tekijän hansikkaat löytyivät sittemmin autosta pelkääjän paikalta.

Se löytyi Santalahdesta torstaina 5. marraskuuta. Se oli jälleen kadonnut perjantaina 6. marraskuuta.

Lauantaina 7. marraskuuta Lada löytyi Tipotien terveysaseman pysäköintialueelta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut