Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Poliisi suitsii hyssyttelyä: "Meillä on isoissa kaupungeissa nuoria, joilla menee todella huonosti"

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen ottaa blogikirjoituksessaan kantaa kuluneen viikon aikana käytyyn runsaaseen keskusteluun nuorista rikoksentekijöistä pääkaupunkiseudulla. Kilpeläisen mukaan nyt on muistettava, että näin moniulotteisiin kysymyksiin ei ole olemassa yksinkertaisia vastauksia.

– Hyssyttelemättä on todettava, että meillä on isoissa kaupungeissa nuoria, joilla menee todella huonosti. He eivät enää ”oireile rikoksilla” vaan ovat syyllistyneet vakaviin henkeen ja terveyteen kohdistuneisiin rikoksiin, ääritapauksissa henkirikoksiin tai niiden yrityksiin. Valitettavan moni heistä on ollut myös elämänsä aikana itse rikoksen uhrina. He ovat pudonneet ja lujaa yhteiskunnan turvaverkkojen läpi, Kilpeläinen kirjoittaa.

Alaikäisten epäiltyjen määrä henkirikoksissa tai niiden yrityksissä hyppäsi kovaan nousuun – "Selvittämätön mutta selvä muutos"

Kilpeläisen mielestä on kuitenkin hyvä muistaa, että tilastot kuvaavat vain ilmiön numeerista olosuhdetta ilman tarkempaa laadullista arviointia.

– Jokaisen tilastossa olevan numeron takana on aina useita ihmiskohtaloita, niin rikoksentekijöitä kuin rikosten uhreja ja heidän lähipiiriään, Kilpeläinen toteaa poliisin verkkosivulla julkaistussa blogissaan.

Kilpeläisen mielestä nuorten ääni on jäänyt keskustelussa valitettavan vähälle.

– He kuitenkin tietävät parhaiten oman tilanteensa, jos heiltä kysytään ja puhutaan heidän kanssaan sen sijaan, että heitä tarkastellaan objekteina. Nuoretkaan eivät ole yksi yhtenäinen ryhmä eikä heitä siksi pidä sellaisena käsitellä ja leimata.

Helsingin poliisi oikoo rajuja väitteitä pelkoa herättävistä katujengeistä – "Mukana saattaa olla tavallisia nuoria"

Nuorisopoliisi Marko "Fobba" Forss nuorten tekemistä vakavista rikoksista: "Erittäin harvinaisia" – Silti Suomessa vangitaan vuosittain noin 40 alaikäistä

Kilpeläisen mukaan kaikki viranomaiset ja järjestötoimijat tarvitsevat lisää voimavaroja ja toimintaa tukevan lainsäädännön sekä tarvittaessa uusia toimivaltuuksia esimerkiksi lastensuojelupuolelle.

– Moniammatillista Ankkuritoimintaa tulee vahvistaa, jotta aidosti tiimillä on mahdollisuus puuttua jokaisen yksilön tilanteeseen oikea-aikaisesti ja sopivalla tavalla.

Kilpeläinen toivottaa erityisesti psykiatristen sairaanhoitajien ja nuoriso- sekä opetustoimen edustajat tervetulleiksi mukaan tiimeihin siellä missä he eivät vielä ole niissä mukana.

– Poliisin tavoitteena on luoda valtakunnallinen malli nuorten rikoksiin tehokkaasti puuttumiseksi. Tästä on jo hyviä kokemuksia Helsingistä, Kilpeläinen toteaa blogissaan.

Vallilan puukotus: Toinenkin 16-vuotias taposta epäilty poika vangittiin

Poliisipuukotuksesta epäilty 15-vuotias tyttö on edelleen vangittu – Tätä tuomiosta voi alaikäiselle seurata

Poika uhattiin tappaa ja pakotettiin polvilleen, video ladattiin Snapchattiin – helsinkiläiskoulu ja poliisi selvittävät rajua kiusaamista

"Me saamme syyt niskoillemme, kun nuoriso riehuu" – Poliisi käy usein häätämässä Tainan ja Joonaksen lähiön levottomaksi koetulta torilta

Marko "Fobba" Forss nuorten kahakoista: Suomalaisia ja etnisiä rötösteleviä nuorisoporukoita on, mutta kyse ei ole jengitoiminnasta

Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"