Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisten nuorten päihteiden käyttö on vähentynyt – humalajuominen huolettaa silti

Raittiiden, alkoholia juomattomien 15–16 -vuotiaiden nuorten osuus on kasvanut Suomessa ja lähes koko Euroopassa vuodesta 1995 viime vuoteen asti.

Lisäksi suomalaisnuoret ovat useammin raittiita kuin nuoret Euroopassa keskimäärin, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Raittiiden nuorten osuus on kuitenkin Suomeakin suurempi muissa Pohjoismaissa, Tanskaa lukuun ottamatta.

Tulokset ilmenevät laajasta eurooppalaisesta tutkimuksesta, joka seuraa koululaisten päihteiden käyttöä neljän vuoden välein.

Euroopassa 15–16 -vuotiaiden nuorten humalajuominen oli tutkimuksen mukaan vuonna 2019 keskimäärin yleisempää kuin Suomessa. Suomalaisnuoret käyttävät alkoholia keskimäärin muita eurooppalaisnuoria harvemmin. Suomessa humalajuominen on myös vähentynyt nopeammin kuin Euroopassa keskimäärin.

THL:n mukaa huolestuttavaa kuitenkin on, että Suomessa ja Pohjoismaissa alkoholia käyttävät nuoret juovat kerralla selvästi enemmän kuin eurooppalaiset nuoret keskimäärin.

Nuorten tupakointikin on vähentynyt tasaisesti 2000-luvulla.

Tutkimuksen mukaan Suomessa päivittäin tupakoivia nuoria on vähemmän kuin Euroopassa keskimäärin, mutta enemmän kuin muissa Pohjoismaissa Tanskaa lukuun ottamatta.

Viime vuosina sähkösavukkeiden käyttö on yleistynyt suomalaisilla ja muillakin eurooppalaisnuorilla perinteisten savukkeiden rinnalla. Suomalaisnuoret käyttävät sähkösavukkeita kuitenkin vähemmän kuin eurooppalaiset ja pohjoismaiset ikätoverinsa keskimäärin – ruotsalaisia nuoria lukuun ottamatta.

Huumeiden käytössä ei tutkimuksessa havaittu suuria muutoksia. Yleisin huume Suomessa ja muualla Euroopassa on kannabis.

Kannabiskokeilut ovat suomalaisnuorilla harvinaisempia kuin Euroopassa keskimäärin, mutta yleisempiä kuin muissa Pohjoismaissa Tanskaa lukuun ottamatta.

Kuitenkin kannabis- ja muut huumekokeilut ovat Suomessa kuten muissakin Pohjoismaissa Islantia lukuun ottamatta lisääntyneet hieman viime vuosina toisin kuin Euroopassa keskimäärin.

Alkoholin ja lääkkeiden yhteiskäyttö on hieman lisääntynyt viime vuosina suomalaisilla, kuten muillakin pohjoismaisilla 15–16-vuotiailla nuorilla.

Rahapelaaminen internetissä on puolestaan Suomessa hieman harvinaisempaa kuin Euroopassa keskimäärin.

Viime vuonna tehtyyn kyselyyn osallistui 99 647 nuorta 35 maasta. Suomessa kyselyyn osallistuvat ovat peruskoulun yhdeksännellä luokalla.