Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työntekijän etusormi jäi taikinakoneen väliin ja vahingoittui – pirkanmaalaiselle yritykselle yhteisösakko työturvallisuusrikoksesta

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut pirkanmaalaisen yrityksen 2 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Samalla yhtiön kahden vastuuhenkilön syytteet työturvallisuusrikoksista päätettiin hylätä.

Oikeudenkäynnin juurisyy ajoittuu kesäkuuhun 2018. Tuolloin yrityksen työntekijä oli valmistamassa taikinaa taikinakoneella. Työntekijä syötti uunipeltejä koneeseen ja hänen työtoverinsa otti niitä vastaan.

Viimeinen koneelle tullut taikinapala ei kuitenkaan osunut suoraan koneen syöttöaukkoon. Työntekijä otti tämän jälkeen vaistomaisesti taikinan käteensä, ja syötti sen syöttöaukosta koneeseen. Tässä yhteydessä hänen vasemman kätensä etusormi jäi terien väliin ja vahingoittui.

Työnantaja kiisti syytteen omassa vastauksessaan. Työnantajan mukaan kyseisessä täyttöaukossa ei ole mitään teriä, jotka voisivat imaista tai silpoa sormia. Aukon pohjassa on teloja, jotka liikuttavat taikinaa. Koneeseen ei liity mitään vaara-aluetta tai suojaamatonta paikkaa.

Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue katsoi omassa lausunnossaan, että työnantaja ei ole riittävästi huomioinut työturvallisuutta koskevien normien edellyttämiä velvoitteita. Taikinakone olisi pitänyt Avin mukaan suojata paremmin, sillä koneen teriin oli mahdollista ylettyä koneen käydessä ja koneessa oli suojaamaton hammasratas sekä ja ketju, johon on mahdollista takertua koneen käydessä.