Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teatteriarvio | Kokeneen näyttelijän toiveuni – "Aliisa Pulkkinen näyttelee intensiivisesti ja intohimoisesti kaikki 18 roolia"

Teatteriarvio: Aliisa Pulkkisen saa Kiven näyttämöllä esittää 18 roolia aina Ihaa-aasista, Lady Macbethiin, Niskavuoren Aarneen ja Medeiaan.

Naisnäyttelijöille, ja varsinkin keski-iän ylittäneille, on teatteritaloissa usein valitettavan vähän töitä – hyviä naisrooleja on niukasti. Tampereen Teatterissa 35 vuotta ollut Aliisa Pulkkinen on jo vuosia tehnyt myös omia esityksiä. Mieleen on jäänyt erityisesti Valkoinen varis, jonka ohjasi aviomies Jotaarkka Pennanen.

Liisa Urpilaisen ja Lauri Siparin Aliisa Pulkkiselle kirjoittama Joutsenlauluni on myös Pennasen ohjaus. Näytelmän sävellystyö on avioparin lahjakkaan pojan Elisar Riddelinin käsialaa.

Teatteriesitys säilyy vain niissä ihmisissä, joita se on joskus koskettanut, ja vain niin kauan kuin he elävät, on Jotaarkka Pennanen kirjoittanut.

Joutsenlauluni kuvaa ikääntynyttä näyttelijä Ainailona Hopeaa, joka linnoittautuu asuntoonsa ja päättää videoimalla jättää jälkipolville muiston niistä rooleista, joita on saanut näytellä – ja myös niistä, joita olisi halunnut, mutta ei saanut.

Aliisa Pulkkinen näyttelee intensiivisesti ja intohimoisesti kaikki 18 roolia. Katsojat saavat nähdä hellyyttävän Ihaa-aasin, Lady Macbethin, Ilona, Aarne ja Martta Niskavuoren, veronalaisen Marian, haudankaivaja-klovnin, prinssi Hamletin, Kolmen sisaren Mashan, Natashan ja Versininin, kuningatar Kleopatran, lapsensa surmaavan Medeian ja Etelän kaunotar Blanche Du Boisin. Kehyskertomuksessa ovat vielä talonmiehen rouva, pikkutyttö Venla ja taloyhtiön puheenjohtaja.

Kaikki roolit Aliisa Pulkkinen tekee hämmästyttävällä taidolla, osaa tuoda jokaiseen henkilöön oleellisen. Tällaista teatterin ilotulitusta on etuoikeus seurata. Kohtaukset tutuista näytelmistä lisäävät nautintoa.

Jotaarkka Pennanen on onnistunut ohjauksessaan erinomaisesti. Hänelle klassikot ovat tuttuja - hän on vuosikymmenien mittaan ohjannut niistä lukuisia, kuten palkitun, uudistavan Hamletin.

Elisar Riddelin on saanut säveltämäänsä upeaan musiikkiin esittäjiksi huippumuusikoita: Laura Hynnisen harppu, Sirja Nirosen sello sekä Linda Suolahti ja Riddelin viulussa loihtivat mieleeen jäävän elämyksen.

Marjatta Kuivaston oivaltava lavastus ja Jaana Aron värikkäät puvut käyvät hienosti vuoropuhelua. Simo Savisaaren äänet ja Mika Hiltusen valot viimeistelevät nautittavan teatterielämyksen.