Teatteriarvio: Kokeneen näyttelijän toiveuni – "Aliisa Pulkkinen näyttelee intensiivisesti ja intohimoisesti kaikki 18 roolia"

Teatteriarvio: Aliisa Pulkkisen saa Kiven näyttämöllä esittää 18 roolia aina Ihaa-aasista, Lady Macbethiin, Niskavuoren Aarneen ja Medeiaan.

Tampereen Teatterissa 35 vuotta näytellyt Aliisa Pulkkinen on jälleen tuonut kotiteatteriin oman esityksen. Esitys on omistettu näyttelijä Etta-Liisa Kunnas-Lappalaisen muistolle. Mika Hiltunen

Katariina Fleming

Naisnäyttelijöille, ja varsinkin keski-iän ylittäneille, on teatteritaloissa usein valitettavan vähän töitä – hyviä naisrooleja on niukasti. Tampereen Teatterissa 35 vuotta ollut Aliisa Pulkkinen on jo vuosia tehnyt myös omia esityksiä. Mieleen on jäänyt erityisesti Valkoinen varis, jonka ohjasi aviomies Jotaarkka Pennanen.

Liisa Urpilaisen ja Lauri Siparin Aliisa Pulkkiselle kirjoittama Joutsenlauluni on myös Pennasen ohjaus. Näytelmän sävellystyö on avioparin lahjakkaan pojan Elisar Riddelinin käsialaa.

Teatteriesitys säilyy vain niissä ihmisissä, joita se on joskus koskettanut, ja vain niin kauan kuin he elävät, on Jotaarkka Pennanen kirjoittanut.

Joutsenlauluni kuvaa ikääntynyttä näyttelijä Ainailona Hopeaa, joka linnoittautuu asuntoonsa ja päättää videoimalla jättää jälkipolville muiston niistä rooleista, joita on saanut näytellä – ja myös niistä, joita olisi halunnut, mutta ei saanut.

Aliisa Pulkkinen näyttelee intensiivisesti ja intohimoisesti kaikki 18 roolia. Katsojat saavat nähdä hellyyttävän Ihaa-aasin, Lady Macbethin, Ilona, Aarne ja Martta Niskavuoren, veronalaisen Marian, haudankaivaja-klovnin, prinssi Hamletin, Kolmen sisaren Mashan, Natashan ja Versininin, kuningatar Kleopatran, lapsensa surmaavan Medeian ja Etelän kaunotar Blanche Du Boisin. Kehyskertomuksessa ovat vielä talonmiehen rouva, pikkutyttö Venla ja taloyhtiön puheenjohtaja.

Kaikki roolit Aliisa Pulkkinen tekee hämmästyttävällä taidolla, osaa tuoda jokaiseen henkilöön oleellisen. Tällaista teatterin ilotulitusta on etuoikeus seurata. Kohtaukset tutuista näytelmistä lisäävät nautintoa.

Jotaarkka Pennanen on onnistunut ohjauksessaan erinomaisesti. Hänelle klassikot ovat tuttuja - hän on vuosikymmenien mittaan ohjannut niistä lukuisia, kuten palkitun, uudistavan Hamletin.

Elisar Riddelin on saanut säveltämäänsä upeaan musiikkiin esittäjiksi huippumuusikoita: Laura Hynnisen harppu, Sirja Nirosen sello sekä Linda Suolahti ja Riddelin viulussa loihtivat mieleeen jäävän elämyksen.

Marjatta Kuivaston oivaltava lavastus ja Jaana Aron värikkäät puvut käyvät hienosti vuoropuhelua. Simo Savisaaren äänet ja Mika Hiltusen valot viimeistelevät nautittavan teatterielämyksen.

Tampereen Teatteri

Joutsenlauluni

Käsikirjoitus Liisa Urpilainen ja Lauri Sipari

Ohjaus Jotaarkka Pennanen

Lavastus Marjatta Kuivasto

Puvut Jaana Aro

Musiikki Elisar Riddelin

Valot Mika Hiltunen

Äänet Simo Savisaari

Rooleissa Aliisa Pulkkinen

Muusikot Laura Hynninen harppu, Sirja Nironen sello, Linda Suolahti viulu, Elisar Riddelin viulu

Ensi-ilta 28.10.2020 Tampereen Teatterin Kulttuuriravintola Kivessä

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut