Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelainen USA-aktiivi uskoo Joe Bidenin vaikuttavan maan tulevaisuuteen – ”Ajattelen, että moni asia muuttuu”

Näkökulma: Donald Trumpin nelivuotiskausi näkyi jopa Suomi-Amerikka Yhdistyksen jäsenhankinnassa, kertoo Jaakko Barsk.

Tampereen Suomi-Amerikka Yhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Barsk huomauttaa heti alkajaisiksi edustavansa yhdistystä, joka on luonteeltaan täysin epäpoliittinen. Yksityishenkilönä hän kommentoi kuitenkin Yhdysvaltojen vaalitulosta mielellään.

Barsk kertoo odottaneensa demokraattien Joe Bidenin voittoa.

– Tilanne alkoi hahmottua jo siinä vaiheessa, kun kuulin paljonko vaaleissa oli annettu ennakkoääniä. Heti tuli mieleen, että kansa halusi protestoida Donald Trumpia vastaan, Barsk pohtii.

Hänen mukaansa vaaleissa saattoi olla myös paljon tietoisesti nukkuneita. Barsk ottaa esimerkin neljän vuoden takaa.

– Lähetin onnitteluviestin tutulle teksasilaiselle republikaanille. Hän vastasi minulle, että kiitos, mutta vaikka olen koko ikäni republikaaneja äänestänytkin, nyt en Trumpin takia voinut. Hän ei äänestänyt myöskään demokraattien Hillary Clintonia, joten jätti sitten kokonaan äänestämättä.

Vaikka Donald Trump hävisikin vaalit Joe Bidenille, hän keräsi kuitenkin enemmän ääniä kuin vuonna 2016. Tätä asiaa tullaan Barskin mukaan tutkimaan vielä pitkään.

– Yksi erikoispiirre Trumpin kannatuksessa on suuri suosio latinoväestön keskuudessa. Se johtunee siitä, että heidän taustansa on Kuubassa, ja siellä kaikenlainen vasemmistolaisuus vertautuu suoraan kommunismiin. Siksi he eivät äänestä demokraattien ehdokasta, Barsk kertoo perusteista.

Trumpin suosio on heijastunut myös ystävyysseuratoimintaan Tampereella. Jäsenhankinta on ollut viime vuosien aikana haastavaakin.

– Viime ystävänpäivänä meillä oli tilaisuus Ratinan kauppakeskuksessa. Moni käveli ohi kommentoiden, että voi ehkä harkita liittymistä sitten kun maalla on joku muu presidenttinä kuin Donald Trump.

77-vuotiaalla Joe Bidenilla ja varapresidentti Kamala Harrisilla riittää haasteita maan asioiden hoidossa. Barskin mukaan moni asia vaatii töitä: näitä ovat esimerkiksi rakenteellisen rasismin kitkeminen sekä Kiinan antama haaste maailmankaupassa.

– Niin ajattelen, että aika moni asia tulee kuitenkin muuttumaan. Uskon, että aika nopeasti Biden liittää Yhdysvallat takaisin Pariisin ilmastosopimukseen, Barsk näkee.

Entä sitten Kamala Harrisin mahdollinen menestyminen presidentinvaaleissa neljän vuoden kuluttua? Musta nainen voi olla monelle kova pala purtavaksi.

– Kaikki on kiinni siitä, miten hän nyt onnistuu. Hän on fiksu nainen, joka osaa hallintoasiat viimeisen päälle.