Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sijoittajan silmä hakee nyt yksiöitä

Yli puolet viime vuonna myydyistä yksiöistä meni sijoittajille ja lähes viidennes vuonna 2019 sijoitusasunnoiksi myydyistä yksiöistä sijaitsi Helsingissä. Helsingin keskustayksiöissä neliöhinta ylittää 10 000 euroa joka neljännessä kaupassa, kirjoittavat yliaktuaarit Otto Kannisto, Martti Korhonen, Anu Rämö ja Elina Vuorio Tilastokeskuksen Tieto&trendit-sivuston artikkelissa.

Ammattimaista asuntosijoittamista harjoitetaan usein yhtiöiden kautta. Vuokra-asuntosijoittamisen riskiä voidaan arvioida asunnon hinta-vuokratuottotarkastelun kautta katsomalla esimerkiksi, miten monen vuoden kokonaisvuokratuotto tarvitaan asunnon ostohinnan kattamiseksi.

Helsingin keskustassa sijaitsevan yksiön hankkimiseen tarvitaan tällä hetkellä noin 26 vuoden vuokratuotto, vastaavasti Oulussa ja Jyväskylässä asuntosijoittaja kuittaa yksiön hankintahinnan vain 14 vuoden vuokratuotoilla.

Asuntojen hintakehitys eroaa paitsi alueittain myös huoneistotyypeittäin. Etenkin yksiöiden hinnat ovat nousseet suurempia asuntoja selvästi nopeammin. Vuoteen 2010 verrattuna yksiöiden hinnat ovat artikkelin mukaan kohonneet koko maassa yli kolmanneksella, kun taas suurempien asuntojen hinnat ovat nousseet kuutisentoista prosenttia.

Vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä käytetyn yksiön neliöhinta Helsingin keskustassa oli jo 8 909 euroa. Turun keskustassa hinta oli 4 340 euroa ja Jyväskylän keskustassa vajaat 3 300 euroa.

Vuonna 2019 osakemuotoisen ensiasunnon ostajia oli 21 500 henkilöä eli lähes saman verran kuin edellisvuonna. Ensiasunnon ostajien vuosittainen määrä on vähentynyt Suomessa 13 000 henkilöllä reilussa kymmenessä vuodessa. Yhä useampi nuori siirtää omistusasunnon hankintaa myöhemmälle iälle. Ensiasunto hankitaan vanhempana kuin reilu kymmenen vuotta sitten: vuonna 2019 ensiasunnon ostajien keski-ikä oli lähemmäs 30 vuotta. Pääkaupunkiseudulla ensiasunnon ostajien keski-ikä oli hieman korkeampi, noin 31 vuotta.