"Stetsoneita näki lähinnä karnevaaleissa" – Tampereen Suomi-Amerikka Yhdistyksen puheenjohtaja kertoo, millainen paikka on myyttinen Texas

Tämä mies tietää mistä puhuu. Tampereen Suomi-Amerikka Seuran puheenjohtaja Jaakko Barsk eli kuusi vuotta Texasissa. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Tampereen Suomi-Amerikka Yhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Barskin työuraan mahtuu muun muassa kuusi vuotta Suomen Vientikeskuksen töitä Texasissa. Vuosien 1990–1996 aikana hän työskenteli paikan päällä kaupallisena sihteerinä ja varakonsulina.

Barsk nauraa, että mielikuvat Texasista villin lännen keskipisteenä, jossa vähintään jokaisella vastaantulijalla on stetson päässä, ovat vahvasti tarinallistettuja mielikuvia.

– Stetsoneita näki lähinnä karnevaaleissa... tietysti, jos siellä matkusti syvälle maaseudulle, saattoi olla että jossain tuli vastaan ihan ehta cowboykin, Barsk muistelee 1990-luvun Yhdysvaltoja.

Moni asia oli hyvinkin eri tavalla kuin Suomessa on totuttu.

– Ensimmäisenä asiana tulee mieleen ystävällisyys. Seurassa ei katsella kenkiin, vieraillekin ihmisille puhutaan, ja jos kaupassa joku paikallinen osuu vahingossa kärryillään sinuun, aina pyydetään anteeksi, Barsk muistelee.

– Eroavaisuutta löytyy myös siinä, miten ovi aukeaa. Suomessahan ovi avautuu ulospäin. Yhdysvalloissa ovet avautuvat sisäänpäin. Selitys on siinä, että pelastushenkilökunta pääsee nopeammin sisälle.

Jaakko Barsk kertoo näkemyksiään Yhdysvaltojen vaaleista keskiviikon Tamperelaisessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut