Ikoselta välikysymys yrittäjien koronatuista – "Oli hyvä, että yksinyrittäjille oli oma tukimuotonsa, mutta..."

Anna-Kaisa Ikosen (kok.) Kristian Tervo
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Kokoomuksen tamperelainen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen yksinyrittäjien tukemisesta koronakriisistä selviämiseksi.

Ikosen mukaan tilanne on vakava, sillä useat yksinyrittäjät ovat ajautuneet tukijärjestelmässä väliinputoajiksi, eikä järjestelmä ole tunnistanut riittävällä tavalla yrittäjien erilaisia tarpeita tai yrittäjyyden monimuotoisuutta.

Ikonen kiinnittää huomiota esimerkiksi yksinyrittäjien tilanteeseen. Suomessa koronasta kärsineille yksinyrittäjille on syksyyn asti ollut tarjolla yksinyrittäjätuki, joka oli 2000 euron kertasumma. Tuen saamisen ehtona oli, että yksinyrittäjän tuli voida osoittaa liikevaihtonsa laskeneen vähintään 30 prosenttia kriisin seurauksena ja että yritystoiminta on ollut kannattavaa ennen kriisiä. Lisäksi tämä tuki oli tarkoitettu yritystoiminnasta aiheutuviin menoihin, ei yrittäjän toimeentuloon.

– Oli hyvä, että yksinyrittäjille oli oma tukimuotonsa, mutta se, että tukea jäi paljon käyttämättä, kertoo kohtaannon ongelmista. On monia yksinyrittäjiä, joille 2000 euron yksinyrittäjätuki ei ole ollut missään suhteessa isoon liikevaihtoon ja sen romahtamiseen, mutta toisaalta esimerkiksi toiminimi yritysmuotona tai työllistäminen alihankintana vaikeuttivat pääsyä muiden tukien piiriin, Ikonen toteaa tiedotteessa.

Ikonen kertoo, että hän on saanut valtavan määrän yhteydenottoja yrittäjiltä, jotka ovat jääneet tukijärjestelmässä väliinputoajiksi.

– Kannan vakavaa huolta siitä, että saamieni yhteydenottojen perusteella tukimuotojen väliin on eri syistä jäänyt paljon väliinputoajia. Yritysten, myös yksin- ja pienyrittäjien, tilanteiden moninaisuus tulisi kyetä huomioimaan paremmin, jotta terveet yritykset saadaan autettua pahimman yli. Edessä on yhä vaikeita kuukausia, hän jatkaa.

Anna-Kaisa Ikonen on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen, jossa hän vaatii hallitukselta konkreettisia toimenpiteitä yritysten tukemiseksi koronakriisin jatkuessa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut