Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Faktoja fiktion ja ideologian tilalle” – Tamperelaisravintoloitsija listaa kolme konkreettista toivetta päättäjille

Näkökulma: Tamperelaisravintoloitsija listaa kolme konkreettista ehdotusta, joilla anniskeluravintoloiden ahdinkoa saadaan helpotettua.

Minä muuttaisin kaiken, mutta pitäisikö ehdottaa jotain hillitympää.

Näin kommentoi ravintolayrittäjien äänitorvena aiemminkin kunnostautunut Sami Lappalainen pyyntöä kertoa muutama rakentava ehdotus, jolla kuukausien koronapandemian takia ongelmiin joutuneita yrittäjiä voitaisiin auttaa.

Lappalaisen mukaan tämän hetkinen ravintolatoiminnan rajoittaminen on täysin kestämättömällä pohjalla, koska ravintoloiden kautta tartuntoja ei ole levinnyt.

– Sen pitäisi perustua faktoihin, mutta nyt sen perustuu fiktioon ja ideologioihin.

Lappalainen listaa kolme asiaa, joilla anniskeluravintoloiden toimintaa voisi helpottaa ja tukea.

1) Tunti lisäaikaa: ”Anniskelun lopettaminen kello 22 pitäisi pikavauhtia muuttaa kello 23:een. Lisätunnilla on tässä välissä todella suuri merkitys ravintolalle. Esimerkiksi teatterit ja iso osa elokuvista loppuu nyt niin, että sen jälkeen ei ehdi ravintolaan. Lisäksi eri aloilla työskentelevät joutuvat erilaiseen asemaan. Jos kauppa menee kiinni kello 21, laitat liikkeen kuntoon, vaihdat vaatteet ja ajat bussilla kaupunkiin, et ehdi enää ravintolaan ennen valomerkkiä. Hallitus puhuu tasa-arvosta, mutta nyt se rajaa iltatyössä olevilta pois mahdollisuuden käydä ravintolassa työpäivän jälkeen.”

Nyt lokakuussa on ollut hienoja säitä.

2) Alkoholivero puoliksi: ”Tähän mennessä on esitetty muun muassa ravintoloiden arvonlisäveron laskua. Valtio tarvitsee verotuloja, joten sen läpimenoon en jaksa uskoa. Sen sijaan ravintoloiden maksaman alkoholiveron voisi puolittaa määräajaksi. Ravintoloissa juodaan tällä hetkellä vain 10 prosenttia alkoholin kokonaiskulutuksesta. Toteuttaminen olisi helppoa, sillä esimerkiksi tukut ja panimot perisivät puolet valtiolle menevästä alkoholiverosta. Monilla pikaruokapaikoilla menee nyt paremmin kuin koskaan ja tämä olisi hyvä täsmätoimi ongelmissa oleville anniskeluravintoloille.”

3) Terassiluvat ympärivuotisiksi: ”Tampereen kaupunki on selvittänyt yrittäjien kiinnostusta jatkaa terassitoimintaa koko talvikauden. Tämä on hyvä asia, mutta minun mielestäni valtio voisi antaa aveille suoraan määräyksen, että kaikki terassien anniskeluluvat muutetaan ympärivuotisiksi ilman hakemuksia. Nyt lokakuussa on ollut hienoja säitä ja taas maaliskuun aurinkoisina kevätpäivinä ihmiset haluavat jo terasseille, vaikka uusia lupia ei välttämättä vielä ole. Ihmistenhän pitäisi olla ulkona korona-aikana.”