Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nykyäänkin vielä kuulee sitä, että sehän oli vaan kissa tai sehän oli vaan koira, sanoo Pesu:n lemmikkien sururyhmää ideoinut Annika Salomaa

Näkökulma: Nykyäänkin vielä kuulee sitä, että ”sehän oli vaan kissa tai sehän oli vaan koira”, sanoo Annika Salomaa.

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys PESU ry aloittaa marraskuussa sururyhmän lemmikkinsä menettäneille. PESUn hallituksen jäsen Annika Salomaa kertoo, että ajatus on lähtenyt jo kauan sitten. Projekti on ollut hänelle hyvin henkilökohtainen.

– Vuonna 2010 minun elämäni koira jouduttiin lopettamaan. Toisen Pesun aktiivin kanssa puhuttiin, että olisi hienoa, jos saataisiin tällainen tukiryhmä, Salomaa kertoo.

Sekä Salomaa että toinen aktiivi viettivät molemmat viisi vuotta Yhdysvalloissa. Siellä sururyhmät ovat yleisiä ja hyväksi havaittuja.

Pesun haasteena oli saada vetäjäksi ammattilainen, sillä moni on ollut kiinnostunut, mutta aika ei ole riittänyt vapaaehtoistyöhön. Nyt vetäjäksi on saatu psykologi Riikka Ukkonen.

Sururyhmä on vielä pilotti, jossa halutaan selvittää kiinnostusta.

– Haluamme myös auttaa ihmisiä, jotka painivat tällaisten asioiden kanssa. Muistan itse, kuinka raskasta se oli, Salomaa kertoo.

Olisi pahempi, jos jätettäisiin suru vain sisälle.

– Tuntui, että tarvitsee vain puhua, puhua ja puhua.

Salomaan onni oli lähipiiri, jolle puhua. Monille lemmikki on ollut ainoa juttukaveri.

– Tai vaikka olisikin lähipiiriä, voi tulla tunteita, joista olisi hyvä päästä puhumaan.

Salomaa muistuttaa, että lemmikkiä saa ja pitää surra.

– Olisi pahempi, jos jätettäisiin suru vain sisälle, Salomaa sanoo.

– Nykyäänkin vielä kuulee sitä, että ”sehän oli vaan kissa tai sehän oli vaan koira”. Tietoisuus siitä, että lemmikki on perheenjäsen on lisääntynyt ja lemmikeihin panostetaan, mutta kaikille lemmikin menetys ei ole niin raskas tai tuttu.

Lemmikin menettäminen voi olla kova paikka. Salomaa sanoo, ettei lemmikin koolla ole merkitystä: iso koira tai pieni hiiri on samalla tavalla ollut osa perhettä.

– Ihmiset, joilla ei ole omaa lemmikkiä, eivät välttämättä käsitä kuinka se on joillekin täysi perheenjäsen ja iso osa päivittäistä elämää.

Sururyhmä on pilottivaiheessa osallistujille maksuton. Tavoitteena on selvittää, onko sille tarvetta ja olisivatko ihmiset valmiita maksamaan siitä. PESUn toiminta rahoitetaan vapaaehtoisvoimin keräyksillä ja tavoitteena on, että kaikki rahat menisivät eläinten hyväksi. Ammattilaisen palkkaaminen ryhmän vetäjäksi ei ole ilmaista ja ryhmän tulevaisuus on vielä epävarma.

– Tavoitteena on löytää yhteistyötaho, jonka avustuksella sururyhmää voisi jatkaa.