Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rikostutkija uskoo, että Raisa Räisäsen katoamistapaus ratkeaa – seuraavaksi tarkistetaan Hervantajärvi

Tutkinta: Katoamista 16 vuotta tutkinut rikoskomisario harkitsi jo eläkkeelle jäämistä. Työt kuitenkin jatkuvat. Nyt Tampereelle odotetaan Suomenlahden merivartioston tutkimuskalustoa.

Keskusrikospoliisin kokenut rikostutkija Paavo Tuominen pohti lokakuussa 2019 Tamperelaiselle, että voisi jo mahdollisesti jäädä eläkkeelle vuoden 2020 aikana. Tuominen tunnetaan julkisuudessa parhaiten Raisa Räisäsen katoamistapauksen pitkäaikaisena tutkijana. Miehen työpöydällä asia on ollut vuodesta 2004 saakka.

Räisänen katosi lokakuisena iltana vuonna 1999 Tampereen keskustasta jäljettömiin. Sen jälkeen nuoren naisen kohtalosta on esitetty erilaisia teorioita ja tutkintalinjoja, joista mikään ei ole kuitenkaan johtanut läpimurtoon.

– Mikäli tutkinta ei ratkea, sitten tämä tapaus vaan siirtyy seuraavalle, Tuominen vastasi rauhallisesti kysymykseen siitä, jääkö asia vaivaamaan mikäli tapaus ei ratkea ennen eläköitymistä.

Marraskuussa 2020 Paavo Tuominen, 64, on yhä edelleen työelämässä. Pääasiallinen työmaa on edelleen sama: Raisa Räisäsen katoamisesta tuli lokakuussa kuluneeksi 21 vuotta, eikä vieläkään ole selvyyttä siitä, mitä nuorelle naiselle on tapahtunut.

– Vinkkejä on tänäkin vuonna tullut säännöllisesti, voi sanoa että melkein päivittäin. Mitään uutta tai ratkaisevaa aiempaan verrattuna ei ole kuitenkaan tullut vastaan.

Tuominen suhtautuu kysymykseen eläköitymisestään osin leikillisesti, osin salamyhkäisesti.

Vinkkejä on tänäkin vuonna tullut säännöllisesti.

Paavo Tuominen

– Niinhän se taitaa mennä, että viimeistään 68-vuotiaana pitää eläkkeelle jäädä, sitten kannetaan pois jos ei itse tajua lähteä. Kyllä minulla on eläköitymispäivästä merkintä ylhäällä. Mikä se on, niin jätetään se kuitenkin salaisuudeksi, Tuominen hymähtää.

Usko tapauksen ratkeamiseen on yhä olemassa.

– Raisan kohtalo selviää vielä, hän sanoo.

Lokakuussa 2020 Tampereen Hervantajärvi oli tarkoitus tutkia. Korona kuitenkin asetti tähänkin asiaan oman mutkansa.

– Keskusrikospoliisi on tehnyt asiassa virka-apupyynnön Suomenlahden merivartiostolle. Ajatus oli, että tutkinta aloitettaisiin lokakuussa, mutta ongelmaksi on muodostunut merivartioston resurssi. Korona-aikana työntekijöitä on tarvittu esimerkiksi rajatarkastuksissa.

Hervantajärveä ei ole tutkittu vielä kertaakaan Räisäsen katoamisen aikana. Kahden vuosikymmenen aikana tutkinnassa on tehty Tuomisen mukaan parisenkymmentä vesistöetsintää.

– Etsinnälle olisi tietysti otolliset olosuhteet aikana, jolloin loppuvuosi on näinkin lämmin ja olosuhteet muutenkin hyvät. Sulan veden aikana robottikameran kanssa päästään järvessä aivan sen matalimpaankin kohtaan, Tuominen kuvailee käytäntöjä.

Mikäli järvestä olisi jotain löydettävää, se Tuomisen mukaan yhä löytyy, vaikka välissä onkin aikaa kulunut parin vuosikymmenen verran.

– Se mitä mahdollisesti löytyy, pystytään tunnistamaan viimeistään DNA-näytteen perusteella, joka pystytään edelleen ottamaan niin että henkilö on tunnistettavissa.