Kansanedustaja: Suurituloisten verotietojen listaaminen medialle turvattava lailla – "Ehkäissyt osaltaan muun muassa korruptiota ja talousrikollisuutta"

Pia Viitanen (sd,) Petteri Mäkinen
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Median pitää saada käyttöönsä suurituloisten verotiedot, linjaa tamperelainen kansanedustaja Pia Viitanen (sd.)

Verohallinto on toimittanut medialle listaukset vähintään 100 000 euroa tienaavien suomalaisten julkisista verotiedoista, jotta ne voivat julkistaa suurituloisten tulotiedot kattavasti.

Verohallinto tulkitsi kuitenkin viime vuonna, että verovelvollisilla on oikeus estää julkisten tietojen toimitus medialle. Seurauksena tänä vuonna yli 4 000 suurituloisen tiedot puuttuivat listauksilta.

– Tietonsa medialta listauksilta vetäneiden määrä liki kaksikymmenkertaistui viime vuodesta. Tämä uhkaa koko verotietojen julkisuuden tavoitetta ja järjestelmän uskottavuutta. Verotietojen läpinäkyvyys on tärkeä osa suomalaista demokraattista oikeusvaltiota. Se on ehkäissyt osaltaan muun muassa korruptiota ja talousrikollisuutta, toteaa eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja Viitanen lähettämässään tiedotteessa.

Verohallinnon viime vuonna tekemän uuden tulkinnan taustalla ovat silloin voimaan tulleet EU:n tietosuoja-asetuksen ja tietosuojalain muutokset. Verohallinnon tulkinnasta on valitettu hallinto-oikeuteen, mutta on epävarmaa, onko tulevalla ratkaisulla vaikutusta lopputulokseen.

– Ei ole varaa odottaa oikeuden päätöksiä, vaan tulisi välittömästi käynnistää lakivalmistelu, jolla varmistetaan median tiedonsaanti jo ensi syksynä. Se voisi onnistua esimerkiksi muuttamalla verotustietojen julkisuutta koskevaa lainsäädäntöä niin, että Verohallinnolle asetetaan velvollisuus toimittaa listaukset medialle, Viitanen arvioi.

Kommentoi

Mainos: OVV Asuntopalvelut

Asuntokauppaa kotisohvalta käsin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut