Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pirkanmaan koronanyrkki suosittelee maskeja kouluihin ja työpaikoille – karanteenissa yli tuhat ihmistä

Pirkanmaa on edelleen koronan kiihtymisvaiheessa. Pirkanmaan omien lukujen valossa koronan esiintyvyys on nyt kahden viikon tietojen pohjalta 27,4 tapausta per 100 000 asukasta.

Tartuntojen painopiste on siirtynyt nuorista hiukan varttuneempiin ikäryhmiin. Tilanne ei ole kuitenkaan ohi, joten koronan hallinta vaatii Pirkanmaallakin kaikilta ikäluokilta jaksamista ja sitoutumista, tiistaina kokoontuneen koronanyrkin tiedotteessa todetaan.

Vaasassa tartuntatilanne on saatu hallintaan, joten Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä purki tiistaina suosituksen välttää matkustamista Vaasaan.

Tiistaina kokoontunut koronanyrkki suositteli lisäksi, että koulualtistumisten yhteydessä maskit otetaan tarvittaessa käyttöön toisen asteen oppilaitoksissa koulukohtaisesti kahdeksi viikoksi. Koronalle altistuneet ovat silloin etäopetuksessa.

Lisäksi ohjausryhmä suosittelee, että työpaikoilla tauoilla huolehditaan turvaväleistä ja käytetään maskia niissä tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida noudattaa.

Suositukset perustuvat viime viikolla todettujen tartuntojen analyysiin.

Viime viikolla Pirkanmaalta löytyi 90 uutta koronatartuntaa. Prosentti testatuista oli viime viikon aikana positiivisia. Näytteitä tutkittiin Fimlabissa yli tuhat vähemmän kuin edellisillä viikoilla.

– Pirkanmaalla oli viime viikolla selvästi nähtävissä, että oireita oli podettu jo vähän pidempään ja altistuneistakin löytyi oireisia henkilöitä. Onnistuneen tartunnanjäljityksen kannalta nopea testiin meno on ensiarvoisen tärkeää, kertoo Taysin infektioyksikön osastonylilääkäri Jaana Syrjänen tiedotteessa.

Syrjänen kehottaakin ihmisiä hakeutumaan testiin jo lievien flunssaoireiden ilmaantuessa.

77 prosentissa Pirkanmaan tapauksista tartunnan lähde saatiin selville. Suurin osa tartunnoista oli peräisin perhepiiristä, kaikkiaan 38 tapausta. Työpaikoilta tuli 14 tartuntaa kuudesta eri työpaikasta. Viikolla 44 altistumisia todettiin kuudessa eri päiväkodissa ja neljässä eri koulussa. Näistä ei ole toistaiseksi tiedossa jatkotartuntoja, mutta tilannetta seurataan. Ulkomailta tuli viime viikolla kuusi tartuntaa.

28 prosenttia sairastuneista oli jo edeltävästi karanteenissa. Viime viikon lopulla karanteenissa oli Pirkanmaalla 1300 henkilöä.