Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lauantaina juhlii Bad Religion! – Ja niin juhlii myös Paha Uskonto, katso videolta mitä se on

Bileet: Tamperelaisyhtye päätyi mukaan punklegendan 40-vuotissynttäreille. Niillä on lauantaina satoja tuhansia katsojia.

Ensin oli Paha Uskonto 1990-luvulla – ja nyt Paha Uskonto tulee vuonna 2020. Se on luonnollista, sillä esikuvana oleva Bad Religion on tehnyt musiikkia jo vuodesta 1980 ja jatkaa edelleen.

Monesta bändistä tuttu kitaristi-laulaja Janne Juutinen oli jo ehkä ajatellut viettävänsä syksyään erilaisissa merkeissä. Sitten yhtäkkiä tuli yhteydenotto New Jerseystä. Asialla oli Bad Religionin sosiaalisen median kanavista vastaava moderaattori: tarttis saada yhtyeen musiikkia suomeksi.

Tältä kuulostaa Bad Religionin The Walk suomeksi:

– Maailmanlaajuista Bad Religion-päivää vietetään 7. marraskuuta. Vastausta ei tarvinnut kauaa miettiä, Juutinen kertoo lähtötilanteesta.

Ensin Juutinen ajatteli tekevänsä tilauksen kokonaan itse. Sitten kävi mielessä, että soolosoittaminen sopii ajatukseen heikosti.

– Muistin, että 1990-luvulla oli keikkaileva tamperelainen coverbändi joka lauloi suomeksi. Bändin nimi oli tietysti Paha Uskonto. Etsin käsiini bändissä vaikuttaneen Aku Kytölän, Juutinen muistelee.

Kytölä lähti mukaan toteuttamaan projektia ja toi vielä mukanaan Harri Helmisen, joka soitti aikoinaan kitaraa mainitussa coverbändissä. Rumpujen taakse istahti Matti Johansson. Yhtye oli kasassa.

Oma haasteensa käännöksissä on siinä, että Greg Graffinin ja Brett Gurewitzin alkuperäistekstit sisältävät paljon pikkutarkkaa, tieteellistäkin sanastoa.

– Suurin osa sanoituksistahan on bändin alkuperäisen laulajan Sasu Savijärven kääntämiä ja melko tarkkaan aiheet ovatkin alkuperäisten biisien mukaisia. Muutama teksti on käännetty siten, että lyriikat kuulostavat foneettisesti laulettuna samalta, mutta aihe on eri.

Tältä Paha Uskonto kuulosti 1990-luvulla:

Kansainvälistä Bad Religion -päivää on vietetty lähes säännöllisesti jo vuodesta 1999. Tuona päivänä bändi juhlistaa fanien kanssa yhtyeen pitkää uraa.

– Alkuperäinen Paha Uskonto julkaisi vuonna 1994 EP:n, ja päätimme äänittää uudelleen nuo samat kuusi biisiä ja ottaa mukaan myös neljä muuta biisiä. Tämän lisäksi on kaksi täysin uudestaan suomeksi versioitua biisiä, Juutinen valottaa.

Hetken päästä oli myös selvää, että yhtye pääsee myös soittamaan covereita potentiaalisesti hyvinkin suurelle yleisölle. Katsojia on varmuudella satoja tuhansia.

– Oli puhetta vain biisien äänittämisestä. Pari päivää myöhemmin hän ilmoittikin tarvitsevansa myös videon, koska nämä 12 biisiä striimataan livenä Bad Religionin omilla YouTube- ja Facebook-kanavilla, Juutinen selvittää.