Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko Barkovia parempaa? – "Peliälyssä ja kiekollisissa taidoissa ei ollut rajoitteita lainkaan"

Onko täydellisyyttä olemassa missään muodossa? kyseli Eppu Normaali -yhtye Mikko Saarelan sanoin 40 vuotta sitten.

Viisitoista vuotta laulun julkaisusta kysymykseen saatiin yksi vastaus: elettiin syyskuun 2. päivää vuonna 1995, kun Aleksander Barkov Junior näki päivänvalon Tampereella. Eikä siitä kulunut kuin kuusitoista vuotta, kun mies – poika – iski ensimmäisen liigamaalinsa ohjaamalla pikkumustan Porin Ässien verkkoon.

Ja sen jälkeenkin on tapahtunut kaikenlaista. Tästä kaikesta kertoo Joni Yli-Mäenpään kirjoittama, Minerva Kustannuksen julkaisema kirja Aleksander Barkov – Tapparan kasvatista NHL-kapteeniksi. Kirja on auktorisoimaton, eli kiekkoilija itse ei ole ottanut sen tekoon osaa.

Kirjaan haastateltujen kiekkoihmisten kommenteista löytyy myös potentiaalinen heikko kohta – tai ainakin hidastaja – monipuolisen kiekkoilijan ammattilaisuralle.

– Hän on niin aktiivisissa rooleissa, joissa hän on paljon kiekollisena tai puolustaa kiekollista. Hän on siis siellä, missä tapahtuu. Sitä kautta tulee pikkutällejä. Aina säikäyttää, kuinka pitkiä ne sairauslomat ovat, pohtii Tapparan nykyinen urheilujohtaja Jukka Rautakorpi kirjassa.

Columbus Blue Jacketsin urheilutoimenjohtaja Jarmo Kekäläinen huomauttaa, ettei Barkov vielä NHL-uransa alkajaisiksi ollut aivan niin hyvä kuin nykyisin on.

– Liikettä piti NHL-uran alussa saada nopeammaksi ja terävämmäksi. Peliälyssä ja kiekollisissa taidoissa ei ollut rajoitteita lainkaan, Kekäläinen sanoo kirjassa.

25-vuotias pelaaja on katsonut jo eteenpäin, vaikka kiekkoura jatkuu helposti ainakin vuosikymmenen ajan. Barkov on sijoittanut rahaa kasvattajaseuraansa: kesäkuussa 2020 uutisoitiin miehestä tulleen seuran kolmanneksi suurin omistaja.

Myös pelaajauralla on odotettavissa onnistumisia: ainakin, jos asiaa kysyy Barkovin hyvältä ystävältä Ville Niemiseltä.

– Kyllä Sasha voittaa ison, henkilökohtaisen palkinnon. Hän voisi olla hyvä pelaaja kiekkohullussa kaupungissa mestaruutta metsästämässä, sillä hän on niin rauhallinen pelaaja, Nieminen uskoo.