Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Tajusin, että Barkovin poikahan se on..." – Uutuuskirja: Ville Nieminen muistelee ensikohtaamistaan 9-vuotiaan Aleksander Barkovin kanssa

Lokakuun viimeisellä viikolla julkaistu, Joni Yli-Mäenpään kirjoittama Aleksander Barkov – Tapparan kasvatista NHL-kapteeniksi -kirja (Minerva Kustannus) kertoo Ville Niemisen ensikohtaamisesta nuoren Barkovin kanssa.

Elettiin tammikuuta 2005, kun Nieminen päätyi pelaamaan ulkojäällä kahden pienen Tappara-pelurin kanssa. He olivat Aleksander Barkov Junior ja Anton Levtchi, tuolloin Niemiselle vielä tuntemattomia kiekkotaitureita.

– Siellä olivat nämä kaksi Tappara-toppapukuista poikaa pelaamassa. Toisen kanssa rupesin syöttelemään ja joka kerta hän teki jonkin liikkeen. Katsoin, että mikäs homma tässä on. Sitten ruvettiin tekemään hyökkäyksiä, syöttelemään ja tekemään kuvioita tietämättä, kuka poika tämä on, Nieminen kuvailee tammikuista höntsähetkeä.

Kohta Anton Levtchi valaisi asiaa.

– Sinä olet pelannut tuon isän kanssa.

– Tajusin saman tien, mitä poikia nämä ovat. Ne otteet ja liikehdintä, ne olen nähnyt aikaisemminkin. Tajusin, että Barkovin poikahan se on, Nieminen muistelee.

Isä-Barkovin kanssa Nieminen oli pelannut samaan aikaan vuosina 1994–1997. Poika oppi puolestaan Niemisen tavoille viimeistään syksyllä 2011. Silloin Barkov iski ensimmäisen liigamaalinsa 16-vuotiaana Ässien Antti Raannan taakse.

Niin Barkov kuin Raanta jatkoivat myöhemmin uraansa NHL:ssä.

– Tottelin Ville Niemistä. Hän sanoi joskus, että jos haluat pizzaa, mene pizzeriaan ja jos haluat tehdä maalin, mene maalille, Barkov kertoi Ylen haastattelussa lokakuussa 2011.