Teatteriarvio: Ikiliikkuja sai vauhtia – suomalaista kansanluonnetta kuvaavassa näytelmässä on rahanahneutta, alkoholia, uskontoa ja nuorta rakkautta

Teatteriarvio: Maiju Lassilan ja Sirkku Peltolan Ikiliikkuja on vakuuttava karnevalistinen kansankuvaus.

Ikiliikkujassa riittää karnevalistista menoa. Anne-Mari Kivimäki, vas., vauhdittaa joukkoa pienellä haitarillaan. MIka Honkanen, Teija Auvinen, Auvo Vihro, Tom LIndholm, Panu Valo, Ikona Pukkila, Samuli Muje ja Janne Kallioniemi riemullisessa tanssissa. Kari Sunnari

Katariina Fleming

Sirkku Peltola tunnetaan erityisesti omien näytelmiensä ohjauksista. Nyt hän on tarttunut Maiju Lassilaan. Yhteistä heille on köyhän kansanosan ymmärtäväinen kuvaaminen.

Maiju Lassila oli yksi toimittaja-kirjailija Algoth Tietäväisen, myöhemmin Algot Untolan salanimistä - muita ovat muun muassa Irmari Rantamala ja J.I Vatanen. Toimittajauransa jälkeen Untola julkaisi ensimmäiset kirjansa Harhaman ja Martvan vuonna 1909. Seuraavana vuonna ilmestyi Tulitikkuja lainaamassa Maiju Lassilan nimellä. Yhteensä kirjailija kirjoitti kymmenessä vuodessa viisikymmentä kirjaa.

Viime vuosina Juha Hurme on projektina tuonut näyttämölle useita, myös vähemmän tunnettuja Untola-Lassila-Vatasen teoksia, kuten Liika viisas, Kun lesket lempivät, Pirttipohjalaiset, Manasse Jäppinen, Mestari Nyke ja Avuttomia. Parhaillaan Espoon kaupunginteatterissa menee Harhama, jota on pidetty mahdottomana tuoda näyttämölle. Nämä osoittavat, että kirjailijan tuotannosta riittää yhä ammennettavaa.

Onkin hienoa, että Sirkku Peltola on kaivanut esiin kirjailijan vuonna 1962 postuumisti julkaistun Ikiliikkujan. Se kuvaa sattuvasti suomalaista kansanluonnetta; mukana on rahanahneutta, alkoholin käyttöä, uskontoa, mutta myös nuorta rakkautta.

Näyttelijöiksi Peltola on saanut jälleen vahvan joukon. Ylitse muiden nousevat isä ja poika, Tom Lindholm ja Janne Kallioniemi. Heidän ikiliikkujan rakentamisessaan on aitoa uskoa. Huikeat roolit tekevät myös Teija Auvinen perheen äitinä ja Ilona Pukkila tyttärenä. Heiltä luonnistuvat eläinten teurastukset siinä kun miehet haihattelevat ja tekevät kauppoja. Kauppamiehinä hauskuuttavat Auvo Vihro, Samuli Muje ja Mika Honkanen.

Romantiikkaa näytelmään tuovat Ilona Pukkila ja Panu Valo nuorina rakastavaisina, jotka ottavat kaikki keinot käyttöön. Valo häikäisee myös valkoturkkisena Högforsin edustajana.

Sirkku Peltola on oivallisesti ottanut mukaan myös kansanmusiikin taitajan Anne-Mari Kivimäen, joka loihtii haitaristaan mieleen jääviä sävelmiä. Timo Saaren koreografia liikuttaa ja tanssittaa koko joukkoa.

Hannu Lindholmin lavastus on huipputyötä, kuten aina. Jaana Aron pukusuunnittelu luo näyttelijöille omannäköiset hahmot joita Emmi Puukan kampaukset ja maskit syventävät. TJ Mäkisen valot, Kyösti Kallion äänet ja Tero Koiviston videot sinetöivät mahtavan lopputuloksen.

TTT

Ikiliikkuja

Dramatisointi ja ohjaus Sirkku Peltola

Musiikki Anne-Mari Kivimäki

Koreografia Timo Saari

Lavastus Hannu Lindholm

Pukusuunnittelu Jaana Aro

Kampauksien ja maskien suunnittelu Emmi Puukka

Valosuunnittelu TJ Mäkinen

Videosuunnittelu Tero Koivisto

Äänisuunnittelu Kyösti Kallio

Rooleissa Teija Auvinen, Tom Lindholm, Janne Kallioniemi, Ilona Pukkila, Panu Valo, Auvo Vihro, Samuli Muje, Mika Honkanen, Anne-Mari Kivimäki

Ensi-ilta 16.10.2020 TTT:n Eino Salmelaisen näyttämöllä

Kommentoi

Mainos: OVV Asuntopalvelut

Asuntokauppaa kotisohvalta käsin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut