Hallitus höllensi rajoituksia: Ravintolat saavat ensi viikolla avata ovensa jo tuntia sulkemisajan jälkeen, huoltoasemien ja laivojen ravintoloille vapautus

Ravintoloiden pitää edelleen noudattaa monia samoja sääntöjä kuin tähän asti, muun muassa jokaisella asiakkalla on oltava istumapaikka ja ravintoloiden on ohjeistettava asiakkaita koronaturvallisuuteen. Katja Juurikko

Minna Harmaala

Ravitsemusliikkeiden aukiolo- ja anniskelurajoitukset höllentyvät marraskuun alussa, kun hallituksen tänään antama uusi asetus tulee voimaan.

Lisäksi asiakkaita saa leviämis- ja kiihtymisvaiheessa ottaa sisään nykyistä enemmän.

Leviämis- ja kiihtymisvaiheen maakunnissa ravitsemisliikkeet saavat ensi kuussa avata ovensa jo tuntia sen jälkeen kun ovet on suljettu. Anniskeluravintolat saavat olla avoinna kello 24–23 ja muut ravitsemusliikkeet kello 1–24.

Tällä hetkellä kaikki ravitsemusliikkeet saavat näissä maakunnissa olla avoinna kello 6–23.

– Uusi poikkeus, jonka eduskunta on säätänyt: ensimmäinen on, että kansainvälinen vesi- ja ilmailuliikenne on vapautettu aukiolosääntelystä. Toinen on polttoainejakelupisteiden yhteydessä olevat ravitsemusliikkeet, jotka on vapautettu aukiolosääntelystä, sanoi sosiaali- ja terveysministeriön halltusneuvos Ismo Tuominen iltapäivän tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa sääntö koskee vain Suomen lipun alla purjehtivia laivoja.

Huoltoasemaravintoloiden aukiolon vapauttamisella varmistetaan peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan raskaan liikenteen kuljettajien ruokailu- ja peseytymismahdollisuudet.

Perustasolla olevissa maakunnissa anniskeluravintolat saavat olla jatkossa auki kello 2–1 ja muut ravintolat vapaasti.

Leviämisvaiheessa on tällä hetkellä Pohjanmaan maakunta, kiihtymisvaiheessa Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireissä.

Sote-valiokunta puoltaa ravintolatoiminnan rajoituksia – Tiukimmin suitsittaisiin juopottelupaikkoja

Anniskelun voi marraskuussa aloittaa jo kello 7, kun raja nyt on kello 9.

– Käytännössä siis esimerkiksi hotellin aamiaistarjoilussa on mahdollista saada kuohuviiniä, sanoi Ismo Tuominen.

Anniskelu pitää lopettaa samaan aikaan kuin nykyisinkin eli leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla kaikissa ravitsemusliikkeissä nykyiseen tapaan kello 22 ja perustasolla kaksi tuntia myöhemmin

Asiakaspaikkarajoitus höllentyy kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevissa maakunnissa niin, että muut kuin anniskeluravintolat saavat ottaa täyttää kaksi kolmesta asiakaspaikastaan.

Pubeissa ja yökerhoissa asiakasmäärä on edelleen rajattu puoleen normaalista.

"Ei ole epäselvää, olisiko yökerhoista lähtenyt liikkeelle koronatartuntaryppäitä" – Uudellemaalle ja neljään muuhun maakuntaan tavallista tiukemmat aukiolosäännöt ravintoloille

– Kaikissa maakunnissa on edelleen istumapaikkavaatimus. On olemassa myös neljäs kategoria eli jos maakunnassa ei ilmene tartuntoja, meillä on valmius muuttaa lakia niin, että rajoitukset poistetaan kokonaan, Tuominen totesi.

Koronatartuntojen kasvu näyttää taittuneen jopa Hus-alueella – Kolme viidestä saanut tartunnan perheenjäseneltä

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen totesi ravintolarajoitusten olevan tarpeen. Hän havainnollisti asiaa kertomalla esimerkin ravintolasta, jossa useana iltana oli syntynyt 20 tartuntaa iltaa kohti. Yksi tartunnan saaneista meni oireettomana pallopeliin, missä hän tartutti 10 ihmistä lisää.

– Koronariski on tilanteissa, joissa ääntä korotetaan eikä turvaväliä pidetä. Siinä mielessä ravintoloiden toiminnan rajoittaminen on osoittautunut tehokkaaksi toimenpiteeksi, Puumalainen totesi.

Ministeri Krista Kiuru huomautti, että ravintolarajoitukset ovat vain pieni osa tarvittavista toimista.

– Viime kädessä menestymisemme on kiinni meidän jokaisen toiminnasta.

Katso tästä sosiaali- ja terveysministeriön tiivistelmä muutoksista.

Muokattu 29.10.2020 kello 16.20: Lisätty tieto anniskeluajan päättymisestä.

"Jos jokainen suomalainen olisi kahden viikon ajan ilman toisen ihmisen kontaktia, epidemia sammuisi" – Professori ampuu alas koronaskeptikkojen väitteitä TS:ssa

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut