Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Koronavuoden yllätyskäänne: Tampere tekeekin plussatuloksen ensimmäistä kertaa yli 10 vuoteen

Tampereen kaupunki on tekemässä koronavuonna plussatuloksen.

Tilikauden tulosennuste on nyt 7,1 miljoonaa euroa ylijäämäinen ja 15,6 miljoonaa euroa valtuuston hyväksymää muutettua talousarviota parempi.

Ennuste on parantunut elokuusta 30,5 miljoonaa euroa hallituksen tukitoimenpiteiden ja parantuneiden verotuloarvioiden vuoksi.

Kaupungin kuluvan vuoden tammi–syyskuun ulkoinen tulos ilman satunnaisia eriä oli 45,9 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Ajankohdan toimintakatteen kasvu oli 3,4 prosenttia (31,0 miljoonaa euroa). Toimintakatteen ennustetaan toteutuvan 28,9 miljoonaa euroa budjetoitua heikompana.

– Talouden tasapainoon saattaminen on ollut pormestarikauden tärkeimmistä tavoitteista. Olen erityisen tyytyväinen, että pitkäjänteinen talouden tasapainottamisohjelma on purrut ja tasapaino on toteutumassa. Lisäksi myönteistä on, että tulosennusteen mukaan kunnallisverotulomme eivät laske niin paljon kuin ensin epäilimme koronan vaikuttavan, kertoo pormestari Lauri Lyly (sd.) tiedotteessa.

Tilikauden tulos on Tampereella historiallinen. Kaupungin edellinen miljoonaluokan tilikauden tulosylitys on ollut vuonna 2010, ja yhden kerran 2010-luvulla tulos on ollut tasapainossa vuonna 2013.

Lyly muistuttaa, että ylijäämäisen tuloksen taustalla on monta tekijää ja Sanna Marinin (sd.) johtama maan hallitus on tämän vuoden osalta tukenut kuntia koronaiskun osalta oikeilla ja riittävillä toimenpiteillä.

– Vuosille 2018–2020 tehty talouden tasapainottamisohjelma toteutuu nyt suunnitellusti. Lisäksi kaupungin henkilöstö on kehittänyt toimintoja ja osallistunut hyvin talouden tasapainottamistyöhön. Korona-aikanakin he ovat työskennelleet sinnikkäästi, joustavasti ja ketterästi. He ovat ansainneet aivan erityisen kiitoksen, painottaa konsernijohtaja Juha Yli-Rajala.

– Ensi vuosi on kuitenkin haastava, koska korona vaikuttaa edelleen. Talouden ympäristö on sumuinen ja työttömyys korkealla tasolla. Talouden investointitason pitäminen korkeana ja liian velkaantumisen välttäminen ovat tulevien vuosien ydinkysymyksiä, Lyly toteaa.

Verorahoituksen arvioidaan ylittävän vuosisuunnitelman 36,3 miljoonalla eurolla. Tilinpäätökseen verrattuna verorahoitus on kasvamassa 125,4 miljoonalla eurolla. Tilikauden 2020 verotulojen kokonaiskertymäksi arvioidaan 1 023 miljoonaa euroa. Verotulojen arvioidaan jäävän 16,5 miljoonaa euroa vuosisuunnitelmaa pienemmäksi; vuodesta 2019 kasvua arvioidaan kertyvän 48,4 miljoonaa euroa.