Kysely: Joka kolmas yrittäjä tarvitsee lisää julkista tukea selvitäkseen korona-ajasta – "saattaa pahimmillaan aiheuttaa konkurssiaallon"

Yrittäjän työttömyyskassan kyselyyn vastasi 4 200 kassan jäsentä.

Osa yrityksistä on jopa joutunut sulkemaan ovensa koronavirusepidemian vuoksi. Kuvituskuva Riikka Laine/Arkisto

Minna Harmaala

Joka kolmas yrittäjä näkee tarvitsevansa lisää julkista tukea selviytyäkseen korona-ajasta. Luku on peräisin Yrittäjän Työttömyyskassan kyselystä, johon vastasi lokakuun alussa 4 200 kassan jäsentä.

Kyselyn vastaajista kolme viidestä oli jo hakenut julkista tukea ja yli kolmannes kassan Kelan väliaikaista työmarkkinatukea. Keväällä säädetyn väliaikaisen lain ansiosta yrittäjä voi tällä hetkellä saada työttömyysetuutta ilman yritystoiminnan lopettamista. yrittäjyyskassaa huolettaa kuitenkin tieto siitä, että laki on voimassa vain tämän vuoden loppuun asti. Suomen Yrittäjät on esittänyt, että väliaikaista oikeutta työmarkkinatukeen pidennettäisiin kesäkuun 2021 asti.

– Yrittäjäkassassa samalla linjalla sen suhteen, että nykyisen väliaikaisen työmarkkinatuen päättyminen vuoden lopussa riskeeraa monen yrityksen jatkamismahdollisuudet ja saattaa pahimmillaan aiheuttaa konkurssiaallon, sanoo kassanjohtaja Merja Jokinen tiedotteessa.

Hänen mukaansa kyselyn tulokset antavat osviittaa siitä, että yrittäjille myönnetyt tuet ovat tuottaneet tulosta.

Yrittäjäkassa teki korona-ajan kyselyn nyt toista kertaa. Keväällä toteutettuun ensimmäiseen kyselyyn verrattuna näkymät ovat nyt paremmat.

– Kevään kyselyyn verraten lähes yhtä suuri joukko vastaajia arvioi vielä lokakuussa jatkavansa yritystoimintaa sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Myös koronakriisin aiheuttamien haasteiden määrä oli vähentynyt: huhtikuussa 40 prosenttia vastaajista kertoi koronan aiheuttaneen yritykselle erittäin paljon ongelmia, mutta lokakuussa sama luku oli laskenut 25 prosenttiin, kertoo Merja Jokinen tiedotteessa.

Väsymys ja turhautuminen jatkuvasti vaihtuviin ja tiukentuviin rajoituskäytäntöihin nostavat päätään.

Kassanjohtaja Merja Jokinen

Osa yrittäjistä jopa kertoo, ettei koronapandemialla ole ollut mitään vaikutusta liiketoimintaan – kaikki pyörii normaalisti ja tulevaisuus näyttää valoisalta. Myös Yrittäjäkassan käsittelytilanne on rauhallinen.

Monet yritykset tautitilanteen heikentyminen on kuitenkin palauttanut ahdinkoon ja tilanne on kuormittanut yrittäjiä.

– Yritystoiminnan taloudellisen tilanteen lisäksi monet ovat huolissaan omasta ja lähimmäisten terveydestä. Samalla väsymys ja turhautuminen jatkuvasti vaihtuviin ja tiukentuviin rajoituskäytäntöihin nostavat päätään.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut