"On tutkittu, että doulan läsnäololla synnytyksissä on positiivisia vaikutuksia" – Tampereella ensikoti kouluttaa vapaaehtoisia doulia heille, jotka tarvitsevat sitä eniten

Näkökulma: Tampereen ensikoti kouluttaa doulia haavoittuvimmassa asemassa olevia perheitä varten.

Doulakoordinaattori Tiina Penttinen kertoo, että doulan läsnäololla synnytyksessä on positiivisia vaikutuksia. Riina Haapala

Riina Haapala

Heillä, jotka hyötyisivät doulasta eniten, ei välttämättä ole varaa tai voimavaroja palkata doulaa. Tähän tarpeeseen vastataan Tampereen ensi- ja turvakoti ry:n ensikodin koordinoimana. Yhdistys kouluttaa nyt toisen kerran doulia erityisen tuen tarpeessa olevia perheitä varten.

Erityisen tuen tarve voi Tampereen ensikodin työntekijän ja doulakoordinaattori Tiina Penttisen mukaan kuulostaa karummalta kuin se todellisuudessa on.

– Taustalla voi olla, että synnyttäjä on nuori, vaikka alaikäinen. Tai voi olla että odottaa yksin, ettei ole tukiverkostoa läsnä. Voi olla mielenterveyshaasteita tai päihdetaustaa, Penttinen kertoo.

Doula on koulutettu tukihenkilö, joka tarjoaa perheelle läsnäoloaan sekä raskausaikana että synnytyksessä.

– Ei tarkoita, että tarvitsisi toimia puolison roolissa tai syrjäyttäjänä vaan perheen ja synnyttäjän ehtojen mukaan, Penttinen sanoo.

– On tutkittu, että doulan läsnäololla synnytyksissä on positiivisia vaikutuksia. Voi lyhentää synnytyksen kestoa, voi antaa paremmat mahdollisuudet spontaanille alatiesynnytykselle ja synnytyskokemus on positiivisempi ja ehjempi.

Doulalta vaaditaan heittäytymiskykyä ja herkkyyttä ja lempeyttä.

Penttinen sanoo, ettei doulan tarkoitus ole astua kätilön varpaille tai paikalle.

– Kätilöillä voi olla useita synnyttäjiä yhtä aikaa. Doula on siellä koko ajan eikä ole pelkoa, että hän lähtisi muualle, itsekin kätilöksi kouluttautunut Penttinen kertoo.

Ensi- ja turvakodin doulapalvelu on synnyttäjille maksutonta.

– Voi olla, että on haastava rahatilanne ettei voi palkata doulaa. Yleensä on myös niin, että kun on haaste, on toinenkin haaste ja joku kolmas, Penttinen sanoo.

– Meidän koulutuksessa doulat saavat ymmärrystä, että miten kohtaan ja olen vuorovaikutuksessa sellaisen kanssa, jolla on haasteita enemmän kuin pystyy yksin kantamaan.

Doulien osallistuminen synnytyksiin on Penttisen arvion mukaan kasvamassa. Osittain kyse on siitäkin, että ihmiset tiedostavat ja tietävät mahdollisuudesta.

Periaatteessa doulaksi voi ryhtyä kuka tahansa. Penttisen mukaan doulana toimiminen on antoisaa, mutta siinä on myös haastetta.

– Doulalta vaaditaan heittäytymiskykyä ja herkkyyttä ja lempeyttä. Toisaalta jämäkkyyttä ja kykyä asettaa omia rajoja, Penttinen sanoo.

– Puhutaan aika merkittävästä jutusta ihmisen elämässä.

Doula

Doula on koulutettu tukihenkilö raskausaikana ja synnytyksessä.

Tampereen ensikoti kouluttaa doulia erityisen tuen tarpeessa olevia perheitä varten.

Seuraava koulutus järjestetään marraskuun puolivälissä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut