Miksi Lasse Oksanen ei pelannut ainuttakaan NHL-ottelua? – "Eurooppalaisista ei pahemmin perustettu..."

Lasse Oksanen muistaa hyvin, millaista oli elämä Vancouverin NHL-leirillä vuonna 1971. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Mies pelasi hulppeat 19 kautta Tampereen Ilveksessä ja sen lisäksi kolme kautta Italiassa, mutta NHL-ura ei auennut koskaan. Puhutaan tietysti Lasse Oksasesta, 77.

”Oka” muistelee, että 1970-luvulla hän kävi kahteen otteeseen myös NHL-seurojen leireillä. Vuosi oli 1971, kun Vancouver Canucks piti leiriään Calgaryssä.

– HIFK-valmentaja Carl Brewer oli siinä yhteyshenkilönä. Minun ja Peltosen Jorman piti lähteä Suomesta, mutta Jormalle tuli joku este ja lopulta sinne lähdin vain minä. Kielitaito ei ollut kaksinen, mutta lähdin kuitenkin koittamaan.

Calgaryssä odotti 76 äijää. Huonohkoa englantia puhunut suomalainen huomasi kuitenkin nopeasti pärjäävänsä.

– Siinä oli muutama ihan huippu ja sitten oli tasaisempaa osastoa. Menin seassa oikein hyvin, ei siinä hätää ollut. Hetken päästä tästä porukasta valittiin 32 kaveria leirille, joka jatkoi Vancouverissa, Oksanen muistelee.

Joukkueen valmentaja olisi halunnut tamperelaisen riveihinsä. Pelaajabudjetti kuitenkin osoittautui mahdottomaksi. 1970-luvun meininki rapakon takana oli lähtökohtaisesti se, että omilla kasvateilla oli etulyöntiasema näissä tilanteissa.

Toisen kerran NHL-leiri tuli kohdalle vuonna 1973. Silloin organisaationa oli St. Louis Blues.

– Siellä kävi selväksi, että eurooppalaisista ei pahemmin perustettu, Oksanen kiteyttää.

Konkari korostaa, että kokemus ei ole koskaan katkeroittanut. Suomessa on toiminut paitsi pelaaminen, myös siviilielämä. Niin kentällä kuin huoltoasemalla kuin toisaalta kaupassakin kaikki on mennyt juuri siten kuin Oksanen on ajatellutkin. Silloin ei kannata ryhtyä katkeraksi.

Vanha pelimies on seurannut tarkasti NHL-pelaajien tuloa Suomeen nyt, kun kauden alku on hämärän peitossa. Siinä hän näkee hyviä ja huonoja puolia: enimmäkseen toki hyviä kotimaisen kiekon kannalta.

– Pojat ovat tietysti kovia pelimiehiä, ja rapakon takana seurat ilahtuvat kun sällit saavat kunnolla peliaikaa. Toisaalta on hyvä miettiä, miten seurojen talouspuolelle asettuu toisaalta vakuutusten maksaminen ja toisaalta se, että korona rajoittaa otteluiden katsojamääriä ja tulovirtaa, Oksanen pohtii.

Lajilegenda

Lasse Oksanen

Joulukuussa 1942 Tampereella syntynyt jääkiekkoilija, kauppias ja kaupunginvaltuutettu (TaPu).

Edusti Ilvestä 19 kauden ajan SM-sarjassa ja SM-liigassa: 477 ottelussa syntyi 268 maalia ja 230 syöttöpistettä.

Kävi 1970-luvulla myös kahden NHL-seuran leirillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut