Korona ei pysäytä festivaalijärjestäjän ensi kesää: vielä... – "Töitä tehdään samaan tapaan kuin ennenkin"

Tapahtumat: Yhdeltä yhtiöltä katosi liikevaihdosta 90 prosenttia, toiselta meni kaksikymmentä festivaalia sivu suun.

Festivaalijärjestäjät tekevät töitä koko ajan sillä ajatuksella, että meininki olisi kesällä 2021 kuvan kaltainen. Arkistokuva Tammerfest-heinäkuusta 2017, jolloin ei ollut vielä nykymuotoisesta koronasta tietoakaan. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Pirkanmaalainen viihdeteollisuus jatkaa tulevan suunnittelua normaalisti, vaikka jo lähtökohtaisesti se kuulostaa ainakin varsin hankalalta.

Tamperelainen promoottori Timo Isomäki on tosin tunnettu kyvystään järjestää asioita: näin kävi esimerkiksi kesällä 2015, kun Tom Jonesin yhtye aikoi kieltäytyä esiintymästä. Edessä odotti loppuunmyyty keikka.

Tästä selvittiin, ja nyt Isomäki aikoo selviytyä siitäkin, että yhtiön liikevaihdosta katosi koronan takia 90 prosenttia.

– Ensi kesän tapahtumia järjestetään täysillä. Muuta vaihtoehtoa ei ole. Kukaan ei tiedä, kauanko tilanne jatkuu, mutta hommia ei voi laittaa seisomaan.

– Bändit ovat olleet hyvin hengessä mukana, vaikka epävarmuus tietysti on koko ajan läsnä. Esiintyjien buukkaamisessa järjestäjän pitääkin nyt ottaa huomioon se, että asioita sovittaessa sovitaan myös uusi päivämäärä, mikäli käy niin että koronan takia esiintyminen joudutaan siirtämään myöhempään ajankohtaan, Isomäki kuvailee.

Lukuisien festivaalien media- ja promootiopalveluista huolehtiva tamperelainen Taija Holm tekee töitä samalla hengellä kuin tekisi muinakin vuosina. Periksi antaminen ei missään nimessä kuulu vaihtoehtojen sarjaan.

Kukaan ei tiedä, kauanko tilanne jatkuu.

Timo Isomäki

– Pääosin me myymme tapahtumiin ohjelmaa sekä vastaamme useiden tapahtumien mediaviestinnästä ja promootiosta. Lisäksi teemme kesän aikana muutamia omia tuotantoja, jotka julkistetaan myöhemmin. Niitä valmistellaan aivan normaalisti vahvalla toteutumisen oletuksella. Ei tässä auta heittää hanskoja tiskiin ja luovuttaa.

– Seuraamme tiiviisti tilanteen kehitystä ja noudatamme Aluehallintoviraston ohjeita. Toivon todella, että tapahtuma-ala pääsisi jälleen käyntiin ja ihmisten olisi turvallista osallistua isompiinkin tapahtumiin. Se tekisi hyvää monien mielelle ja lukuisten yritysten taloudelle, Holm kuvailee.

RH-Entertainmentin Riki Huhtala kertoo kollegansa Isomäen tapaan suoraviivaisesti koronan vaikutuksista. Koko yhtiön henkilökunta on ollut lomautettuna maaliskuusta asti poislukien kuusi viikkoa loppukesästä, jolloin pystyttiin järjestämään yhteensä neljä Rock in the Park-tapahtumaa sekä kaksi Soi-tapahtumaa eri puolella Suomea.

– Meillä vaikutus liikevaihtoon on varmaan aika lailla samantapainen kuin Timokin sanoi (90 prosentin pudotus normaalivuoteen verrattuna), Huhtala kuvailee.

Kesän ajalta yhtiöltä jäi 20 festivaalia järjestämättä koronan takia. Näihin lukeutuivat muun muassa alkukesän Rock in the Cityt.

Tapahtumatuotannon osalta on Huhtalan mukaan kuitenkin pakko katsoa tulevaisuuteen.

– Töitä tehdään samaan tapaan kuin ennenkin. Muita vaihtoehtoja ei vain ole.

Moni asia on vuoden aikana Huhtalaa ehtinyt harmittaa. Yksi niistä on Business Finlandin myöntämien tukirahojen myöntämisperuste.

– Tuki myönnetään kohdeperusteisesti. Pitää olla siis jokin oman toiminnan ulkopuolinen hanke, jotta tällaista rahaa voisi edes hakea, Huhtala harmittelee.

Vuosi 2021

Siirtoa siirron perään

Vaikka kukaan ei vielä tiedä, miten korona vaikuttaa vuoteen 2021, tapahtumajärjestäjät uskaltavat puhua ääneen myös suurista tavoitteista. Tapahtumatuotantoa ei olla aikeissa pitää vain entisellä tasolla, vaan suunnitelmissa on myös kasvu.

– Vuoden 2021 osalta pyrimme ehdottomasti kasvattamaan yhtiötä. Tämä toteutuu kahdella tavalla: ensinnäkin järjestämme tapahtumia aiempaa enemmän, ja toisena asiana järjestämme ulkomaalaisten esiintyjien keikkoja aiempaa enemmän, sanoo Riki Huhtala.

Ulkomaalaiset artistit ovat hänen mukaansa olleet hyvin yhteistyökykyisiä siirtojen suhteen. Tapahtumakalenterit ovat jo menneet moneen kertaan aivan uuteen uskoon.

– Osalle tapahtumista on jouduttu hakemaan jo kolmaskin päivämäärä. Onneksi suurin osa on järjestynyt hyvin vaivattomasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut