Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hatanpäätä pidettiin 1960-luvulla liian arvokkaana paikkana arboretumille ja nimenkin piti olla ensin ihan eri: "Tarhuri sanoi, että koita vaan, mutta ei tule onnistumaan"

Hatanpään arboretum on tänä päivänä suosittu kohde. Sen perustaminen oli kaupunginpuutarhurina vuosina 1965-1989 toimineen Kauko Aarnion ansiota. Aarnio kertoo, että puisto-osastolle tuli jatkuvasti puheiluita, joissa kysyttiin puistoissa olevien kasvien nimiä ja sitä, mistä niitä saisi. Puutarhanhoidosta luennoinut ja omalla pihallaan yli 300 erilaista puu-, pensas- ja köynnöskasvia kasvattanut Aarnio sai ajatuksen kasvikokoelmapuistosta.

– Vuoden 1965 syksyllä ensimmäisen kerran puhuin siitä. Vanha tarhuri eli vielä ja kysyin häneltä, saisinko esittää sitä, Aarnio kertoo.

– Hän sanoi, että koita vaan, mutta ei tule onnistumaan.

Aarnio kuitenkin esitti silloiselle kaupunginjohtaja Erkki Lindforsille ajatusta kasvikokoelmapuistosta Hatanpäälle. Vastaus oli ei. Paikkaa pidettiin liian arvokkaana ja sinne oli suunniteltu kaupungin omia laitoksia ja asuntoja. Lindfors kuitenkin kannatti ajatusta niin sanotusta opetuspuutarhasta. Aarnio jaksoi sitkeästi lobata ajatusta kaupunginjohtajalle.

Oikeasti puisto-osasto oli teknisen apulaiskaupunginjohtajan alaisuudessa, mutta Aarnion piti käydä usein Lindforsin pakeilla raportoimassa eläintarhan asioista.

– Lindfors oli luonnon ja eläinten ystävä.

Aarnio kertoo, että lopulta onnekas sattuma ratkaisi paikan. Kaupunginpuutarha Pyynikillä oli häätöuhan alla hotellihankkeen takia. Puutarhan paikaksi kaavailtiin Hatanpäätä.

Aarnio ehdottikin Lindforsille että Hatanpään niemen eteläosat pitäisi luovuttaa puisto-osaston hoitoon. Lindfors käski Aarnion pyytämään kansliasihteeri Heliniä tekemään asiasta esitystä kaupunginhallitukselle. Esitys tehtiin, mutta Helin muutti kokoelmapuiston nimen arboretumiksi.

– Kun Lindfors näki minut, hän kysyi, että miksi perkeleen reetumiks sää oot sen meidän kasvikokoelmapuiston muuttanut, Aarnio nauraa.

– Se oli siihen aikaan outo nimi. Hyvä nimi kyllä, se on lyhyt, Aarnio sanoo nyt.

Arboretumin rakentamisen aikaan suunnittelu oli vapaampaa kuin nykyään. Paljon tehtiin paikan päällä niin sanotusti kantapäämenetelmällä. Puutarhurin kantapään jälki osoitti, mihin kasveja istutetaan. Aarnio osoitteli, minne laitetaan mitäkin puuryhmiä.

– Rantaa kun suunniteltiin, niin Kauko sanoi, että istuttakaan niin että puut nojaavat veteen päin, Juhani Moisio muistelee.

Näin tehtiinkin, mutta puut eivät totelleet: muutaman vuoden päästä ne olivat kasvaneet suoraan ylöspäin. Sittemmin ne ovat alkaneet taas iän myötä kaartua veden päälle.

Hatanpään arboretumin perustamisen aikaan uutta oli talvi-istutus. Sillä menetelmällä arboretumiinkin saatin 15-20 vuotta vanhoja puita.

– Syksyllä jäädytettiin puulle puolen kuution paakku ja siirrettiin kevättalvella lehdillä suojattuna olleeseen paikkaan, Aarnio muistelee.

Siirrettyjä puita piti myös kastella sateellakin.

– Meille aina huudettiin, että mitä te hullut puita sateella kastelette, Aarnio muistelee.

Erään kerran traktorikuski oli kyllästynyt, kun autosta oli noussut mies huutamaan sateella kastelemisesta. Traktorikuski väitti ainetta lannoiteliuokseksi, joten mies kysyi, mistä sitä saa.

– Traktorikuski vastasi että ei mistään, tämä on Aarnion patentti, Aarnio nauraa.

Mies ei kuitenkaan luovuttanut, jolloin traktorikuski oli todennut, että hae äkkiä nyt sitten.

– Mies haki pullot autosta ja traktorikuski laittoi niihin vettä ja vannotti, ettei kenellekään saa kertoa. Mies lähti tyytyväisenä ajamaan kotiin Hervantaan.