Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ratikka vie käteisen Nyssestä – "Asiakkaat ovat toivoneet yhtenäistä lippujärjestelmää"

Liikenne: Lipun voi maksaa lähimaksulla, mutta setelit jäävät lopullisesti historiaan.

Tuleva ratikka-aika tuo muutoksia koko Nysse-liikenteen lippujärjestelmään. Ratikka-aikaan valmistautuminen on jo alkanut ja ensimmäisiä lippumuutoksia kaavaillaan jo vuodenvaihteeseen.

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta käsittelee muutoksia ensi keskiviikkona.

Suurimpia muutoksia on käteismaksusta luopuminen.

– Ratikassa on tehty ratkaisu, ettei siellä ole lainkaan rahastuslaitteita ja kuljettaja ei tee myyntityötä. Asiakkaat ovat toivoneet yhtenäistä lippujärjestelmää, kertoo Tampereen seudun joukkoliikenteen asiakaspalvelupäällikkö Tanja Lehtonen.

Lehtosen mukaan käteisen käyttö on muutenkin vähentynyt.

– Jos viime vuonna 70 prosenttia kertalipuista maksettiin käteisellä ja 30 prosenttia mobiililipuilla, niin nyt kehitys on kääntynyt päälaelleen, Lehtonen kertoo.

Meillä on tavoite, että olisi selkeä ja yksinkertainen järjestelmä.

Käteisen käytöstä luopuminen on aikataulutettu kesäkuun 7. päivään, jolloin alkaa kesäliikennekausi. Jo ratikan koeliikenteen alkaessa huhtikuun 1. päivänä, otetaan käyttöön uusia maksutapoja. Tuolloin otetaan käyttöön lähimaksaminen ja QR-koodin sisältävä kertalippu.

Lähimaksamista on toivottu jo pitkään. Tällä hetkellä pankki- ja luottokortilla ei voi lainkaan maksaa matkaa bussissa. 1.4. alkaen maksukortin lähimaksulla saa maksettua matkansa. QR-koodillinen lippu taas on niille, joille mikään muu kuin käteinen ei ole vaihtoehto. QR-koodillinen lippu pitää ostaa etukäteen jälleenmyyntipisteestä.

– Se on tällainen tulostettava kertalippu. Tämä ei ole toivottavasti mitkään kovin käytetty tuote. Ei haluttu, ettei olisi lainkaan mahdollisuutta maksaa käteisellä. Matkakortinkin latauksen voi maksaa käteisellä, mutta niitäkin ladataan valtaosin verkossa.

Lehtonen sanoo, että jo ennen korona-aikaa asiakkaat ovat toivoneet digipalveluita. Korona-aika on vielä entisestään vauhdittanut niiden käyttöönottoa.

Nysseissä esimerkiksi opiskelijalippu siirtyy kokonaan mobiiliin vuodenvaihteessa.

– He ovat tähän asti joutuneet vuosittain asioimaan palvelupisteessä. Nyt sen voi hoitaa kokonaan digissä, Lehtonen sanoo.

Palveluiden yhtenäistämiseen liittyy myös vaihtoaikojen muutos: tähän asti lipusta ja vyöhykkeestä riippuen vaihtoaika on voinut olla 60, 90 tai 120 minuuttia. Tammikuusta alkaen vaihtoaika on kaikissa vaihto-oikeudellisissa lipuissa 90 minuuttia.

– Meillä on tavoite, että olisi selkeä ja yksinkertainen järjestelmä. Aina, kun huomataan jotain, pyritään yhtenäistämistä tekemään. Kun tuodaan lisää asioita, täytyy jostain luopua. Yritetään välttää himmeliä, Lehtonen sanoo.

Muutoksia on aikataulutettu vuoden alkuun, huhtikuun alkuun ja kesäkuun alkuun. Lehtonen kertoo, että muutoksia voi tulla myös tulevaisuudessa. Esimerkiksi tällä hetkellä Nyssen mobiilisovelluksessa voi ostaa vuorokausilipun. Tulevaisuudessa on mahdollista, että lähimaksun piiriin tuodaan vuorokausilipun lisäksi esimerkiksi viikkolippu.

Vaikka tavoitteena on yhtenäinen linja ratikassa ja busseissa, yksi ero on: lastenvaunujen kanssa matkustaminen. Busseissa lastenvaunujen kanssa matkustava pääsee ilmaiseksi, mutta ratikassa matkasta pitää maksaa.

– Alunperin peruste on ollut turvallisuus matkanteossa, ettei ole tarvinnut jättää lasta yksikseen. Ratikassa on mahdollista maksaa keskiovilla, Lehtonen sanoo.

Lehtosen mukaan vaunujen kanssa matkustaminen olisi maksullista koko liikenteessä, mutta busseista puuttuu keskeltä lipunlukulaite.

– Tässä tulee pelivaraa kun rahastuslaitteita voidaan poistaa busseista kun lipunmyynti loppuu, niin on mahdollista tuoda keskivaiheille maksukortinlukija. Yhdellä linjalla tätä on jo kokeiltu.