Arvio: Janne Laurila säväyttää Syd Barrettina Telakalla – "Musiikki on huikeaa"

Arvio: Teatteri Telakalla nähdään tänä syksynä kaksi mielenkiintoista esitystä, kuvailee Tamperelaisen teatterikriitikko Katariina Fleming.

Janne Laurila, kesk., tekee koskettavan henkilökuvan Pink Floyd-yhtyeen perustajasta Syd Barrettista. Kosketinsoittimissa Kaisa Sarkkinen, vas., rummuissa Antti Laukkarinen ja bassossa Tomi Alatalo. Petteri Aartolahti

Katariina Fleming

Roger ”Syd” Barrett (1946 -2006) perusti Pink Floyd-yhtyeen vuonna 1966 ja vastasi lähes kaikista sen kappaleista. Seuraavana vuonna ilmestynyt esikoislevy The Piper at the Gates of Dawn saavutti suuren suosion. Kaikkiaan Pink Floydin levyjä on myyty yli 250 miljoonaa.

Syd Barrettin aika yhtyeessä jäi lyhyeksi hänen huumeiden käyttönsä ja pahenevien mielenterveysongelmiensa takia.

Juha Hurmeen näytelmä Syd Barrett kertoo ajasta, jolloin yhtye oli jo saavuttanut suuren suosion, mutta Syd Barrettin terveys heikentynyt. Hän ei enää pystynyt tekemään hyviä kappaleita ja vuonna 1968 Syd jäi pois yhtyeestä. Loppuelämänsä hän asui äitinsä kanssa ja keskittyi puutarhan hoitoon ja maalaamiseen.

Hurmeen näytelmä on pienimuotoinen ja musiikilla on siinä tärkeä osa. Janne Laurila on taitava kitaristi ja laulaja ja hänet on helppo kuvitella Sydiksi – musiikki on huikeaa.

Tomi Alatalo on Roger Watersina tutun letkeä ja elastinen, Antti Laukkarinen Nick Masonina oivallinen. Kaisa Sarkkinen tekee kosketinsoittaja Roger Wrightin ja Sydin äidin roolit taidokkaasti.

Perttu Sinervon lavastussuunitelmassa ihastuttavat upea matto ja gobeliini. Henna Mustamon puvut ovat aidosti ajanhenkiset.

Jukka Toivosen käsikirjoittama ja ohjaama Suksitango on Telakalla vierailuesityksenä. Se on osa Tampereen Yliopiston Dialogisuutta rakentamassa -hanketta, joka tutkii maahanmuuttajien suhdetta kotimaahansa, suomalaisiin ja muihin maahanmuuttajaryhmiin. Esitystapa ei kuitenkaan ole teoreettinen vaan hauska ja sketsimäinen.

Italialainen Francesca ( Ilaria Tucci) ja venäläinen Irina ( Anna Haukka) kertovat elämästään Suomessa, tekevät huomioita, ällistelevät asioita ja tutustuvat uuteen kotimaahansa. Porukkaan liittyy lähes äänetön mies Outo. Yhdessä joukko lähtee Lappiin autorämällä, josta puuttuu tuulilasi.

Esityksen parasta antia on musiikki. Anna Haukka ja Ilaria Tucci ovat molemmat taitavia laulajia ja muusikoita, ja heitä olisi kuunnellut enemmänkin. Eestiläisen Silver Seppin mukana yhtyeeseen tulee erikoisia, ennen näkemättömiä soittimia.

Jukka Toivonen tekee hauskoja pieniä rooleja ja pitää ohjaajana tarinat koossa.

Perttu Sinervo on lavastanut myös Suksitangon pienillä, toimivilla esineillä, kuten suksilla. Paula-Leena Jokitien puvustus viehättää.

Juttua muokattu 28.10.2020 klo 11.05: Korjattu Henna Mustamon nimi tietolaatikkoon.

Teatteri

Suksitango

Käsikirjoitus Jukka Toivonen ja työryhmä, Mart Aas

Ohjaus Jukka Toivonen

Äänisuunnittelu Silver Sepp

Lavastus- ja valosuunnittelu Perttu Sinervo

Puvustus Paula-Leena Jokitie

Rooleissa Anna Haukka, Ilaria Tucci, Silver Sepp, Jukka Toivonen

Syd Barrett

Ohjaus ja käsikirjoitus Juha Hurme

Lavastus- ja valosuunnittelu Perttu Sinervo

Pukusuunnittelu Henna Mustamo

Rooleissa Janne Laurila, Tomi Alatalo, Antti Laukkarinen, Kaisa Sarkkinen

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut