Tamperelainen suosikkinäyttelijä tekee huumoria hankalista asioista – Haluan päästä laukaisemaan, sanoo Eriikka Väliahde

Näkökulma: Näyttelijä toivoo, että suomalaiset uskaltaisivat nauraa enemmän tyhjää.

Äitiydestä ja ruuhkavuosista tulee kammottavia jos ei vähän irvailla. Näin sanoo näyttelijä Eriikka Väliahde. Väliahteen uusi aluevaltaus, stand up -soolo saa ensi-iltansa lauantaina.

– Tämä koko esitys on lähtenyt tuskasta. Muutama vuosi sitten oma elämäntilanne oli raskas ja esitin teatterissa raskaita draamarooleja. Itkin omassa elämässä ja itkin teatterissa, Väliahde kertaa.

Väliahteella oli patoutunut tarve kertoa vitsejä. Hän etsi teatterinjohtajan kanssa yhden naisen komediaa, mutta sellaista ei löytynyt. Kolme vuotta sitten Väliahde luopui toivosta, että pääsisi komediaan ja päätti alkaa tehdä sitä itse.

– Rupesin tekemään sitä ihan maanisesti. Tein sitä oman mielenterveyden ja terapian vuoksi. Ja jäin siihen koukkuun.

Väliahde sanoo, että hänen stand up -shownsa on hyvin henkilökohtainen. Aiheena ovat keski-ikäisen naisen ruuhkavuodet.

– Elin itse turboruuhkavuosia eli hoidin pieniä lapsia ja omaa äitiä. Se oli niin musertavaa, että mekaaninen nauru auttoi. Se auttoi niin paljon, että siitä tuli kutsumus, Väliahde kertoo.

Suoritetaan äitiyttä, työtä, opiskeluja ja mä todella tiedän sen.

– Ajattelin, että kirjoitan vähän sketsejä, mutta löysin itseni stand up -lavalta enkä halunnut lähteä pois.

Väliahteen shown nimi on Kiltin tytön syndrooma.

– Tuntuu, että koko minun sukupolvi, alle 40-vuotiaat, me kaikki kärsitään kiltin ihmisen syndroomasta. Ollaan ylisuorittajia ja tunnollisia. Suoritetaan äitiyttä, työtä, opiskeluja ja mä todella tiedän sen. Ihmiset uupuu. Se ei ole yksin minun kokemus.

Kun Väliahde täytti 40, hän ajatteli, ettei jaksa enää.

– Haluan tehdä punkrock-hommaa tästä eteenpäin.

– Naiset ja varsinkin nuoret naiset sanovat etteivät he osaa kertoo vitsejä. Heille ei anneta tilaa kertoo vitsejä. Mulla on ollut yks punch teatterin lavalla. Muuten olen aina ollut niin sanotusti syöttäjä. Nyt olen päättänyt, etten halua olla enää syöttäjä vaan haluan päästä laukaisemaan.

Väliahde arvelee, että suorituspaine tulee ainakin hänen omalla kohdallaan vapaasta kasvatuksesta. Ajatus on, että jokainen voi olla oman elämänsä sankari.

– Vapaan kasvatuksen lapsille tulee usein kova itsekontrolli. Meistä tulee tällaisia suorittajia. Että kun minä oikein lenkkeilen, niin elän satavuotiaaksi. Vaikka kuinka lenkkeilisit, niin voit huomenna kuolla kuppaisen oravan puremaan. Tai kuten luin lehdestä, että joku oli tukehtunut proteiinipatukkaan.

Väliahde uskoo, että suomalaisten pitäisi nauraa enemmän.

– Meillä on kulttuurissa ajatus, että tyhjän nauraminen on syntiä. Minä haluan, että suomalaiset nauraa tyhjää. Se on ainut lääke, Väliahde sanoo.

– Me ollaan niin puritaaneja, että kuolemme ankeuteen. Lääkäreiden pitäisi määrätä nautintoa ja ilonpitoa reseptillä.

Eriikka Väliahde

40-vuotias näyttelijä

näytellyt Tampereen Työväen Teatterissa vuodesta 2004.

aktiivinen maailman kommentoija sosiaalisessa mediassa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut