Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ajatko sinä laittoman pimeällä polkupyörällä? – Poliisi kirjasi teemaviikolla yli 500 huomautusta

Liikenne: Pyöräilijät kulkevat aiempaa vastuullisemmin, lohduttaa Sisä-Suomen poliisin liikenneyksikön ylikomisario Jari Näkki.

510 huomautusta. Tuo on se määrä, joka annettiin Sisä-Suomen poliisin alueella muistutuksia viikon aikana puuttuvista polkupyörän takavaloista.

Määrä kuulostaa maallikon korvaan suurelta, mutta Sisä-Suomen poliisin liikenneyksikön ylikomisario Jari Näkki hieman toppuuttelee tätä mielikuvaa.

– Siinä on kaksi maakuntaa laskettuna yhteen, ja mitä se nyt sitten tekee päivää kohti, pyöreästi 73 muistutusta. Määrästä huolimatta minulla on sellainen käsitys, että pyöräilijät ovat ihan hyvin perillä siitä, millainen lainsäädäntö nyt on voimassa, Näkki sanoo.

Huomautukset jaettiin valtakunnallisella teemaviikolla, viikolla 41.

Kesäkuun alussa astui voimaan viimeinen suuri muutos: polkupyörien takavalo on pakollinen lisävaruste hämärällä ja pimeällä ajettaessa. Sitä ennen vain etuvalo oli pakollinen lisävaruste.

Takavalon on oltava käytössä myös silloin, jos näkyvyys on sään tai jonkun muun syyn vuoksi huono. Takavalon tulee olla väriltään punainen.

Valoja on välttämätön käyttää valoisan ajan ulkopuolella sekä näkyvyyden ollessa muuten heikentynyt sääolosuhteiden vuoksi.

– Nuo huomautukset tulivat teemaviikolla, muuten valvonta sujuu poliisilta muiden työtehtävien lomassa. Kyllä me koko ajan seuraamme miten homma kulkee. Sellainen käsitys minulla on, että suurin osa ainakin on hyvin kärryillä lakimuutosten osalta, Näkki kuvailee.

Lamput lähtevät pyöristä helposti myös pitkäkyntisten käsiin. Näkkiä vähän naurattaakin kysymys siitä, onko tällaista tarinaa tarjottu poliisille selitykseksi siitä, miksi lamppu pyörästä puuttuukin.

– Pyöräilijät ovat keksineet vaihtoehtoja varkaiden varalle. Otsalamppu löytyy monelta, ja sitten olen sitäkin mieltä, ettei vanhanmallisia dynamotyyppisiä lamppuratkaisuja kyllä helposti irti ruuvailla. Voi sanoa, että ihminen on tietysti luova yksilö, Näkki pohtii.

Pyöräilijöiden osalta myös kypäräosasto on tarkkailussa. Kypärän käyttö ei ole ainakaan vielä juridisesti pakollista, mutta Näkin mukaan on tietysti hyvä mikäli pyöräilijä käyttää kypärää kun lähtee liikenteeseen.

Näkki huomauttaa, että takavalon ei tarvitse olla kiinni välttämättä takalokasuojassa. Sen voi kiinnittää vaikkapa pyöräilijän selkäreppuun, takkiin, pyörän satulatankoon tai pyöräilykypärään.

Laki on määritellyt tarkasti myös muut polkupyörän pakolliset varusteet. Niihin ovat tähän asti lukeutuneet valkoinen etuvalo, heijastimet eteen, taakse ja sivulle, soittokello ja toimintakuntoiset jarrut.