Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Nokialainen Terhi Jurvela pystytti kotikatunsa varteen pikkukirjaston – "Tämä on ihmisten ja itseni ilahduttamiseksi"

Naapurit: Nokialaisnainen sai idean Yhdysvalloista, missä konsepti on suosittu.

Nokian Haavistolla, Kaivokadun varrella seisoo pieni kirjasto. Haaviston pikkukirjastoa ylläpitää Terhi Jurvela, joka sai idean kuutisen vuotta sitten.

– Kaverit olivat Yhdysvalloissa töissä ja olimme parin viikon matkalla heidän luonaan Wisconsinin osavaltiossa Madisonissa, Jurvela kertoo.

Madisonissa pikkukirjastoja oli paljon ja heti sellaisen nähdessään Jurvela ihastui.

– Siitä reissusta jäi ajatus, että olisipa kiva joskus laittaa oman talon nurkalle. Ja nyt tämä on tässä, Jurvela nauraa.

Ajatus pyöri pitkään mielessä, mutta eteenpäin se nytkähti, kun Jurvela löysi toissakesänä Siuron Vintiikistä vanhan vihreän kaapin. Korona-aika antoi projektille viimeisen sysäksen.

Jurvela maalasi kaapin valkoiseksi, sahasi siihen ikkunan ja teki katon.

Ehkä tämä on vain ihmisten ja itseni ilahduttamiseksi.

– Ihmiset rakentavat näitä uusistakin materiaaleista, mutta minua viehätti ajatus, että hyödyntää jotain vanhaa ja saa sillä tavalla kivaa henkeä.

Elokuun lopulla pikkukirjasto lopulta nousi paikalleen.

Naapurusto on ottanut pikkukirjaston hyvin vastaan.

– Olen superilahtunut siitä, miten ihmiset ovat ottaneet tämän käyttöön. Kirjat ovat vaihtuneet ja osa on jo palautunutkin, Jurvela kertoo.

Pikkukirjastosta saa vapaasti lainata kirjan ja palauttaa sen luettuaan tai antaa eteenpäin. Kirjoja voi myös tuoda, jos hyllyssä on itselle tarpeettomia kirjoja.

Keväällä Jurvela keräsi aloituspesämunan omasta ja tuttujen kirjahyllyistä. Ihmiset ovat tuoneet hyllyyn myös kokonaan uusia kirjoja. Haaviston pikkukirjaston ovat löytäneet myös bookcrossaajat. Hyllyyn on tuotu bookcrossing-tarralla varustettuja kirjoja. Näissä kirjoissa on koodi, jonka voi luettuaan käydä kirjaamassa palveluun. Näin kirjan alkuperäinen omistaja voi nähdä, missä kirja kulkee.

Oikean kirjaston kanssa pikkukirjasto ei kilpaile.

– Nokialla on aivan ihana iso ja uusi kirjasto. Parasta pitkään aikaan Nokialla, Jurvela hehkuttaa.

– Ehkä tämä on vain ihmisten ja itseni ilahduttamiseksi. Madisonissa kun näki näitä, niin olin heti, että vau miten ihana idea. Haluan ilahduttaa ihmisiä samoin kuin itseäni.

Haaviston nokialainen pikkukirjasto on rekisteröity Littlefreelibrary.org-palveluun. Sieltä näkee kaikkien rekisteröityjen pikkukirjastojen sijainnin maailmanlaajuisesti. Suomessa rekisteröityjä pikkukirjastoja on 12.

Pikkukirjastojen hoitajille on myös oma Facebook-ryhmänsä, missä voi jakaa ajatuksia ja vinkkejä toisten pikkukirjastonhoitajien kanssa.

– Se on ollut tosi mukava ja lämmin yhteisö, Jurvela iloitsee.

– Ihanaa, miten ihmiset jakavat kuvia kirjastoistaan ja tsemppaavat toisiaan, hän sanoo.