Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Uusi Hipposkortteli etenee nyt vauhdilla – Vanha valtion virastotalo puretaan ensi vuonna, tilalle puurunkoinen opiskelijatalo

Tampereen Kalevaan entisen valtion virastotalon tilalle nousevan Toas Hippoksen runkoratkaisu on puuta.

Samalla Tampereen opiskelija-asuntosäätiö (Toas) käynnistää historiansa mittavimman uudisrakennushankkeen. Kyseessä on 35 050 neliön kortteli, joka sisältää niin asuintiloja, liike-, toimisto-, palvelu- ja yhteistiloja sekä lisäksi päiväkodin.

Eri runkomateriaalien hiilijalanjälkiä vertailtiinkin kevään 2020 aikana betonielementtien, esivalmistettujen massiivipuuelementtien ja puurankarakentamisen välillä. Kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti parhaaksi osoittautui CLT-tilaelementti kokonaistaloudellisena ratkaisuna pienimmällä hiilijalanjäljellään.

– Kestävä rakentaminen on meille tärkeää, teemmehän koteja nykyisille ja tulevaisuuden opiskelijoille. Haluamme osoittaa, että pieni hiilijalanjälki on mahdollista myös silloin, kun tavoitteena on kohtuuhintainen opiskelija-asuminen. Matkan varrella tämä tulee vaatimaan meiltä uusia innovaatioita ja totuttujen toimintatapojen haastamista rakentamisen aikana. Mutta siihen me pyrimme, vaikka emme täydennysrakentamisen kannustimia saakaan kaupungin suunnalta tähän hankkeeseen, kertoo Toasin toimitusjohtaja Kirsi Koski tiedotteessa.

Noin 70 prosenttia opiskelijakylän rakennuksista tulee olemaan puurakenteista. Asuinkerrokset ensimmäistä kerrosta lukuun ottamatta toteutetaan CLT-moduuleilla. Autohalli, kellari ja 1. kerros sekä myös toisessa kerroksessa sijaitsevat liike- ja toimistotilat toteutetaan betonirakenteisina.

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina Hippostalon asemakaavan käyttötarkoituksen muutoksen ja rakennusoikeuden lisäämisen.

Tavoitteena on purkaa nykyinen tontilla sijaitseva valtion virastotalo ensi vuonna. Rakentamisen arvioidaan alkavan loppuvuodesta 2021. TOAS Hippoksen viimeinen vaihe valmistuu arviolta vuoden 2025 aikana.

TOAS Hippos toteutetaan allianssimallilla ja siihen kuuluu Hartela Länsi-Suomi Oy, arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen Oy, Granlund Tampere Oy, A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy ja A-Insinöörit Suunnittelu Oy.