Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Asiantuntija HS:ssa: Viisi minuuttia yökerhossa on yhtä iso koronariski kuin kahdeksan tuntia avokonttorissa

Koronaviruksen leviämisriski on hyvin erilainen eri tilanteissa, kertovat asiantuntijat Helsingin Sanomissa. Jutussa käsitellään koronaviruksen ilmavälitteistä tartuntariskiä.

Rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijayrityksen Granlundin varatoimitusjohtaja Jukka Vasara sanoo jutussa, että kahdeksan tuntia avokonttorissa on yhtä suuri koronariski kuin jos viettää ruokaravintolassa kaksi tuntia rauhallisesti keskustellen, laulaa kuoroharjoituksissa viisitoista minuuttia tai tanssii yökerhossa viisi minuuttia.

Tämä johtuu siitä, että seisominen ja kovaääninen keskustelu 30-kertaistaa virusten ulosvirtauksen, ja urheilusuoritus, huutaminen tai laulaminen peräti 100-kertaistaa sen.

Riskiin vaikuttavat myös etäisyydet ja sisätilan ilmanvaihto. Ulkona riski saada tartunta ilmateitse on jutun mukaan lähes olematon.

Avokonttorikin on mainettaan parempi: jos työntekijöiden välillä on hyvät etäisyydet, yksi koronaviruksen kantaja sairastuttaa työtoverinsa kahdeksan tunnin aikana 4–5 prosentin todennäköisyydellä. Koululuokassa vastaava riski on 3–4 prosenttia, jos luokassa on hyvä ilmanvaihto.

Pari tuntia ruokaravintolassa, jossa on yksi kantaja, tartunnan saa 2,5 prosentin todennäköisyydellä.