Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL:n jätevesitutkimus paljastaa – koronakausi toi Tampereella huumeiden käyttöön rajua kasvua

Vaikka koronaepidemia muutti maaliskuun läpikotaisin, ei se hillinnyt huumeiden käyttöä Tampereella: pikemminkin päinvastoin. Koronakausi näkyy piikkinä myös Tampereen jätevedenpuhdistamon huumausainejäämissä, kertoo THL:n julkistama tilasto, joka perustuu jätevesistä tehtyihin tutkimuksiin.

Tampereella on seurattu Viinikanlahden jätevedenpuhdistamoa viikoittain.

– Amfetamiini on jo pitkään ollut keskeinen käytetty huumausaine kaikkialla Suomessa. Sen rooli on merkittävä arvioitaessa huumausaineista yleisesti aiheutuvia haittoja ja lieveilmiöitä, arvioi THL:n oikeustoksikologiayksikön päällikkö Teemu Gunnar.

Tutkimustulokset osoittavat, että maaliskuussa on amfetamiinin lisäksi käytetty myös runsaasti kokaiinia. Viiden jätevedenpuhdistamon viikkoseurannassa havaittiin, että kokaiinin käyttö yleistyi kesäaikaankin eteläisen Suomen suurissa kaupungeissa: Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

THL:n jätevesitutkimukset osoittavat, että huumeiden käytössä on ollut ajallista ja alueellista vaihtelua kuluvan vuoden aikana. Kaikkiaan väestötason huumeiden käytön kasvu jatkunee myös tänä vuonna pidempiaikaisen kehityssuunnan mukaisesti. Amfetamiinia käytetään Suomessa nyt enemmän kuin koskaan aiemmin.