Teatteriarvio | Agatha ja TT pitävät otteessaan – "Ohjaaja Anna-Elina Lyytikäinen on saanut näennäisen rauhallisella tyylillä pelon patoutumaan"

Teatteriarvio: Tampereen Teatterin jännitysnäytelmä on tasaisen laadukasta viihdettä ja panee katsojan älynystyrät liikkeelle. Kuka onkaan murhaaja?

Eikä yksikään pelastunut -näytelmä alkaa koskettavasti: pieni poika tulee näyttämölle leija kädessään ja laulaa lastenlaulun kymmenestä pienestä sotilaspojasta.

Tarkka katsoja huomaa takan reunalla kymmenen pientä patsasta.

Näytelmän henkilöt esitellään rauhallisesti, muutama kerrallaan – muut odottavat kuin näkymättöminä taustalla. Pian koossa on kymmenen henkeä, kaikki herra ja rouva Owenin kutsumina. Paikka on yksinäisen saaren suuri talo.

Isäntäparia ei kuitenkaan kuulu paikalle, vain taloudenhoitaja, hovimestari ja sihteeri luotsaavat vieraita. Vähitellen selviää ettei kukaan ole Oweneita edes tavannut.

Heti ensimmäisenä iltana yksi heistä kuolee ja samalla häviää yksi patsas. Kuolemat jatkuvat ja seuraavat laulun tapahtumia. Pelko lisääntyy samalla kun myrsky merellä yltyy – veneet eivat kulje ja puhelin katkeaa. Joukko on loukossa saarella.

Agatha Christien suosittu näytelmä on mukaansatempaava ja jännitys säilyy loppuminuutelle. Ohjaaja Anna-Elina Lyytikäinen on saanut näennäisen rauhallisella tyylillä pelon patoutumaan ja esitystä seuraa herpaantumatta. Todella onnistunut ohjaus jälleen.

Mikko Saastamoisen lavastus luo näyttämölle perienglantilaisen salin takkoineen, rappusineen ja tyylikalusteineen. Saastamoisen puvustus tukee jokaisen näyttelijän luonnetta oivallisesti, Pia Piltz loistaa kaunottarena punaisissaan.

Raimo Salmen valosuunnittelu ja Jan-Mikael Träskelinin äänisuunnittelu lisäävät huikeasti jännitystä. Petri Kyttälän videosuunnitttelu luo rajuilman ja myrskyn todellisiksi.

Jonna Lindströmin kampausten, maskien ja peruukkien ansiosta monet näyttelijät ovat kuin uudestisyntyneitä: Matti Hakulinen ja Jukka Leisti arvokkaita harmaapäisiä herroja, Elina Rintala totinen taloudenhoitaja ja Kirsimarja Järvinen terävasanainen arvostelija. Eloisa nuori mies Antti Tiensuukin on saanut uuden lookin. Ola Tuominen on takuuvarma hovimestarina, Ville Majamaa hermostunut hermolääkärinä ja Arttu Ratinen joukkoon tyynesti sulautuvana. Antti Reinin vierailua hehkutettiin ennakkoon ja hänessä on luontaista karismaa.

Ohjaajan oma poika Kyösti Kiiskilä tekee hienovaraisesti pikkupojan.

Koko näyttelijäkunta on huippuvedossa.

Tampereen Teatteri

Eikä yksikään pelastunut

Suomennos Aino Piirola

Ohjaus Anna-Elina Lyytikäinen

Lavastus- ja pukusuunnittelu Mikko Saastamoinen

Valosuunittelu Raimo Salmi

Äänisuunnittelu Jan-Mikael Träskelin

Videosuunnittelu Petri Kyttälä

Kampausten, maskien ja peruukkien suunnittelu Jonna Lindström

Ohjaajan assistentti Antti Tiensuu

Rooleissa Matti Hakulinen, Pia Piltz, Antti Tiensuu, Antti Reini, Arttu Ratinen, Elina Rintala, Jukka Leisti, Ville Majamaa, Kirsimarja Järvinen, Ola Tuominen ja Kyösti Kiiskilä vuoroin Ossi Oijusluoman kanssa

Ensi-ilta Tampereen Teatterin Päänäyttämöllä 15. lokakuuta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut