Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikko Kavén huomasi, että poika Aku pelaa jalkapalloa maalivahtina erilaisessa lajissa – "Ennen vanhaan piti vaan torjua..."

Isä ja poika aloittelevat jalkapalloharjoituksia Kaupin kentällä jo lähes talvisissa olosuhteissa. Isä on jalkapalloa seuraavalle kansalle tuttu jo pitkältä ajalta: Mikko Kavén tilkitsi vuosikausien ajan Tampere Unitedin maalinsuuta ja muistetaan miehenä, joka ei kevyestä syystä – hyvä jos ylipäätään mistään syystä – jättänyt jalkapallo-ottelua väliin.

Nyt Mikko on oman toimensa ohella Ilveksen maalivahtivalmentajana. Yksi valmennettavista on oma poika Aku, joka kehittyy maalivahdiksi hyvin erilaisessa lajissa – vaikka puhutaan edelleenkin jalkapallosta.

– Ennen vanhaan piti vaan torjua... nyt moni asia on ihan eri tavalla, Mikko aloittaa.

Maalivahdin rooli on lyhyessä ajassa muuttunut. Kärjistettynä aiemmin riitti, kun seurasi kohti tulevaa palloa. Nyt kohti tulee moni muukin asia kuin vain pallo. Maalivahdilta vaaditaan kansankielisesti sanottuna paitsi paljon äijämäisyyttä, myös yhä monipuolisempaa kykyä hallita puolustuspään pelaaminen.

– Euroopassa Bayern Münchenin Manuel Neuer on varmasti tämän muutoksen edelläkävijä. Maalivahti osallistuu paljon muuhunkin kuin vain siihen mitä tapahtuu tolppien välissä. Pallon pitää pysyä jalassa, ja toisaalta johtajuuttakin pitää löytyä. Maalivahti on paitsi oman alueensa, myös puolustusalueen herra. Rohkeutta pitää olla, muuten ei pärjää, Mikko pohtii.

Tämä heijastui keskeisesti Ilveksen alkusyksyiseen pelaajasiirtoon, joka tuli monille yllätyksenäkin. Mikko Kavénia se ei yllättänyt.

– Kun Riikosen Matias lähti lainasopimuksella Kööpenhaminaan, seura oli scoutannut hänet hyvin tarkasti. Kiinnostuksen keskeinen syy oli siinä, että he näkivät Matiaksen nykyaikaiseksi ja nimenomaan rohkeaksi pelaajaksi. Rohkeus tuli esiin useampaan otteeseen.

Poika Aku on pitänyt Matiakseen tiiviisti yhteyttä.

– Hän asuu Kööpenhaminassa sikäläisen perheen luona. Harjoituksissa on kuulemma mennyt hyvin ja peliaikaa 19-vuotiaiden joukkueessa on tullut, Aku kertoo.

Tamperelainen käsittelee isä ja poika Kavénin suhdetta niin toisiinsa kuin lajiinkin keskiviikon lehdessä.