Pormestari Lauri Lyly (sd.) esitteli vuoden 2021 talousarvioehdotuksena maanantaina.
Budjetti on 16,9 miljoonaa euroa alijäämäinen, mutta investointitaso on korkea. Veroprosentit pysyvät ennallaan. Uutta lainaa otetaan 126 miljoonaa euroa.
– Keskitymme kestävään koronan jälkeiseen jälleenrakentamiseen. Kun kriisi väistyy, on edessä uudenlainen arki. Sen perustana on oltava ekologisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti kestävä Tampere, joka on osaamisen kärjessä, painottaa pormestari Lyly kaupungin lähettämässä tiedotteessa.
Budjettiesitys hyväksytään kaupunginvaltuustossa marraskuun 16. päivä.
Lylyn mukaan valmistelujen pääpaino on ollut perusarjen ja hyvän elämän elinehtojen, eli välttämättömien ja lakisääteisten palvelujen turvaamisessa.
– On ratkaisevaa, miten hyvin onnistumme huolehtimaan Tampereen seudun pito- ja vetovoimatekijöistä. Työllisyyden ja työllistymisen vahvistamisen rinnalla Tampereen tulee vahvistaa mielikuvaa yritysmyönteisenä ja perheystävällisenä kaupunkina, Lyly painottaa.
Pidämme ryhmäkoot kohtuullisina, remontoimme ja rakennamme kouluja sekä päiväkoteja ennätysmäisesti.
Koronapandemian vaikutukset näkyvät isoina haasteina: Tampereella työttömyyden kasvuna sekä yritystoiminnan vaikeuksina erityisesti tapahtuma-, elämys- ja matkailualalla.
Korona on myös lisännyt palvelutarvetta, kun sosiaaliset haasteet kasvavat ja kaupunki jatkaa kasvuaan noin 3000 asukkaan vuosivauhtia.
– Tampereen kaupungin talouteen kohdistuneista koronaiskun vaikutuksista otamme torjuntavoiton. Huolehdimme palveluista ja rakennamme elinvoimaa. Veroprosentteihin ei tule muutoksia eikä henkilöstöä lomauteta. Osaltaan tätä tuskaa on helpottanut valtion oikea-aikaiset koronatoimet, tähdentää Lyly.
Talousarvioehdotuksessa on huomioitu sivistys- ja kulttuurilautakunnan toivomusponnet, jotka koskivat esimerkiksi ryhmäkokoja, kesäkerhoja, minimituntien ja liikuntapaikkojen maksujen tason säilyttämistä.
– Pidämme ryhmäkoot kohtuullisina, remontoimme ja rakennamme kouluja sekä päiväkoteja ennätysmäisesti, jotta lapsilla olisi kunnolliset oppimisympäristöt. Samalla saadaan oppilaille ja henkilöstölle sisäilmaltaan turvalliset työskentelytilat, toteaa Lyly.
Vuoden 2021 alussa alueellinen työllisyyskokeilu saa jatkoa. Kaupungin elinvoimaa tuetaan suurilla investointihakkeilla.
Vuonna 2021 Tampereen kaupungin nettomenojen arvioidaan kasvavan 0,6 prosenttia, eli noin 8 miljoonaa euroa kuluvan vuoden tilinpäätösennusteeseen verrattuna. Matala kasvu johtuu siitä, että maankäyttösopimuskorvauksien ja pysyvien vastaavien myyntivoittojen arvioidaan ensi vuonna kasvavan noin 29 miljoonaa euroa kuluvaan vuoteen verrattuna.
Kaupungin lainamäärä kasvaa ensi vuonna 126 miljoonaa euroa, jolloin asukaskohtainen lainamäärä kohoaa 4295 euroon, kun se vuonna 2020 on noin 3711 euroa.
– Tulevien vuosien investointien aiheuttamaa suurta lisärahoitustarvetta voidaan kattaa osittain kaupungin omistuksien uudelleenjärjestelyillä ja omaisuuden myymisellä sekä vaihtoehtoisilla rahoitusmalleilla, kertoo konsernijohtaja Juha Yli-Rajala tiedotteessa.
Vuonna 2021 kaupungin ja liikelaitosten yhteenlasketut nettoinvestointimenot ovat 271 miljoonaa euroa.