Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Yle: Räjähdevarkauksia jätetään kertomatta poliisille – Jopa tuhannen kilon dynamiittivarkaus jäi ilmoittamatta

Työmailta päätyy räjähteitä rikollisten käsiin eikä edes tuhannen kilon dynamiittivarkaudesta ilmoitettu poliisille, kertoo Yle. Räjähdevarkauden ilmoittamatta jättäminen ei ole nykylain mukaan rangaistava teko.

Varkauksista ilmoittamista saatetaan pelätä, koska se voi paljastaa räjähteiden leväperäisen valvonnan työmaalla. Myös valtavien käyttömäärien takia räjähteiden katoamisia voi jäädä huomaamatta. Louhintaräjähteiden käyttö on lisääntynyt Suomessa huimasti.

– Räjähteitä katoilee jatkuvasti. Räjähteiden puutteellinen valvonta louhintatyömailla on valitettavan yleinen ongelma, toteaa ylitarkastaja Janne Hokkanen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta Ylen uutisessa.

Hokkanen arvioi, että pääosa räjäytystyömaista toimii ilman vakavia puutteita. Nykylain mukaan räjähteiden omistaja ei syyllisty rikokseen, jos jättää ilmoittamatta häneltä varastetuista räjähteistä poliisille. Ampuma-aseiden tai jopa tiettyjen isojen lannoite-erien kohdalla tilanne on toisin: katoamisista on sakon uhalla kerrottava viranomaisille.

Ylen MOT-ohjelman toimitus penkoi kymmenkunta viime vuosien takavarikkoa, joissa poliisi löysi räjähteitä vääristä käsistä vähintään kymmeniä kiloja. Puolessa niistä räjähteiden laillinen haltija ei ollut tehnyt rikosilmoitusta.

Hokkanen arvioi myös, että rikosilmoituksia saatetaan jättää tekemättä seurausten pelossa. Vaikka ilmoittamatta jättäminen ei ole rangaistavaa, voi huolimattomasta säilytyksestä tulla seurauksia myös räjähteet kadottaneelle.