Tampere Filharmonia aloittaa Kisällitoiminnan – Opiskelijat mukaan orkesteriin

Kisällitoiminnan ensimmäiset neljä oppilasta ovat Reetta Hakala, Martina Jalonen, Laura Marttila ja Nuppu Salmiovirta. Tampere Filharmonia
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Tampere Filharmonia aloittaa Kisällitoiminnan ensimmäisenä orkesterina pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaupunginorkesterin riveissä soittaa neljä Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK Musiikki) ja konservatorion opiskelijaa kaudella 2020–21.

Kisällitoiminnassa neljä Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen konservatorion musiikinopiskelijaa otetaan mukaan orkesterin toimintaan konserttikaudella 2020–21.

Opiskelijat pääsevät osallistumaan täysikokoisen sinfoniaorkesterin työskentelyyn ekstrasoittajina ja saavat työstään opintopisteitä.

– Kisällitoiminta tiivistää entisestään koulutusyhteistyötä, jota on jo useamman vuoden ajan tehty TAMK Musiikin, Tampereen konservatorion ja Tampere Filharmonian välillä Tampereen Orkesteriakatemian merkeissä. Tampereen Orkesteriakatemian tavoitteeksi on muodostunut edistää opiskelijoiden ammattiosaamista orkesterisoitossa sekä parantaa työllistymismahdollisuuksia valmistumisen jälkeen.

– Myös orkestereilla tulee olemaan tulevina vuosina tarvetta uusille soittajille suurten ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle. Tämä koulutuksen muoto on win-win-tilanne, jolla voidaan parhaassa tapauksessa vastata hyvin tähän tarpeeseen, Tampereen orkesteriakatemiakoordinaattori Hanna Kilpinen pohtii.

Samankaltaista orkesterin ja oppilaitosten välistä yhteistyötä on Suomessa ollut toistaiseksi ainoastaan pääkaupunkiseudulla Helsingin kaupunginorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin, Tapiola Sinfoniettan, Suomen Kansallisoopperan ja Sibelius-Akatemian välillä. Tampereella nyt alkava toiminta on siis ensimmäinen vastaava yhteistyö Helsingin ulkopuolella.

– Kisällitoiminta on tärkeä osa Tampereen musiikkielämää ja sen kehittymistä. Opiskelijoiden ja ammattimuusikoiden välinen yhteistyö ja osaamisen välittäminen seuraavalle sukupolvelle on taiteen tekemisen ydintä. Osaaminen ja tieto välittyy ja jalostuu uuteen muotoon.

– Mitä paremmin saamme integroitua taitavia opiskelijoita orkesteritoimintaan, sen paremmin pystymme kehittämään koko Pirkanmaan alueen kulttuurielämää, Tampere Filharmonian intendentti Juha Ahonen kertoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut