Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Rokote voi synnyttää ison talouskuplan” – Ennakointiasiantuntija: Korona ei ole nyt tärkein Pirkanmaan talouteen vaikuttava tekijä

Näkökulma: Pirkanmaan talouden ennustajien kannattaa katsoa koronalukujen lisäksi Brexit-neuvotteluja ja Yhdysvaltain vaaleja.

”Muistettava on kuitenkin, että tilanne muuttuu koko ajan ja viimeisellä neljänneksellä vuonna 2020 olisi odotettavissa työttömyyden todennäköinen pitkäaikainen aleneminen.”

Tähän virkkeeseen on päättynyt ennakointiasiantuntija Juha Salmisen kirjoittama Pirkanmaan työllisyyskatsauksen johdannon viimeinen virke jo kahtena kuukautena peräkkäin.

Salmisen mukaan arviota ei ole syytä muuttaa, vaikka korona-aalto ja teollisuuden tilauskirjojen oheneminen huolettaa.

– Työllisyystilanteessa suunta on jo parempaan päin, vaikka taudin eteneminen voi aiheuttaa heilahteluja. Palvelusektori on selvinnyt hyvin ja teollisuudessakin on löydetty uusia toimintatapoja ja innovoitu tuotteita, joilla on saatu hyviä tuloksia. Lomautuksetkaan eivät ole kääntyneet irtisanomisiksi.

Ennakointiasiantuntijan mukaan koronan eteneminen on tällä hetkellä vain yksi Pirkanmaan talouteen vaikuttava ajankohtainen asia. Taloutta ennustettaessa kannattaa nyt katsoa myös Englantiin ja Yhdysvaltoihin.

– Covid on lyhyt vitsaus, mutta huonosta Brexit-neuvottelutuloksesta kärsitään pitkään. Britannian viennin vaikutusten piirissä on Pirkanmaalla tuhansia työntekijöitä.

Covid on lyhyt vitsaus, mutta huonosta Brexit-neuvottelutuloksesta kärsitään pitkään.

Nopeampi ja terävämpi vaikutus on Yhdysvaltain presidentinvaalien lopputuloksella. Salmisen mukaan pörssikurssit maailmalla reagoisivat todennäköisesti positiivisemmin demokraattien Joe Bidenin voittoon. Tämä heijastuisi selvästi myös Suomeen.

Vaikka korona on Salmisen mittareilla lyhytaikainen talousfaktori, olisi toimivan ja edullisen rokotteen valmistuminen suuri psykologinen tekijä, jolla olisi isot vaikutukset.

– Pörssivaikutus ja piristysruiske on todennäköisesti niin suuri, että olemassa on jopa ylikuumenemisen ja ison talouskuplan riski.

Salminen muistuttaa, että Pirkanmaan tärkeimmät talous- ja työllisyyshaasteet eivät ole koronasta syntyisin, eivätkä rokotteella ratkea. Talousnousua haittaa muun muassa se, että Pirkanmaan vetovoima investoijien silmissä ei ole edelleenkään yhtä hyvä kuin pääkaupunkiseudun ja Varsinais-Suomen. Viennissäkin on yhä kapeikoita.

Haastavimmat työllisyysongelmatkin ovat syntyneet pitemmällä aikavälillä.

– Pirkanmaan pahin työllisyysongelma on korkea rakenne- ja pitkäaikaistyöttömyys.